Три минути: Четвъртата вълна напредва, бунтът срещу мерките също. Сбогом на Марин Бодаков

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Положителните проби за COVID-19 са над 8%
  • 3 държави от ЕС не искат хора от Афганистан
  • Кои са новите „златни гребла“

На 50-годишна възраст внезапно почина преподавателят по журналистика и поетът Марин Бодаков. Студентите загубиха добър ментор, литераторите – верен съюзник, страната – светъл ум.

COVID-19

Положителните проби прескочиха 8%, за ден починаха 65 души с COVID-19, ваксинирането тече все така бавно. В сряда парламентът реши да дари неизползваните ваксини на Северна Македония и Босна и Херцеговина. Няма и много примери на авторитетни хора, които обясняват ползите от ваксините. Николай Лавчиев установи, че сред лидерите на парламентарните партии само тези от ГЕРБ и ДПС призовават хората да се имунизират, понякога и тези от ДБ. Останалите говорят с недомлъвки, нямат позиция, отправят противоречиви послания.

На този фон някои от ресторантьорите протестират срещу мерките за овладяване на четвъртата вълна. ИТН предложи със закон да се забрани задължителната ваксинация.

Пенсиите. Преброяването

След като сами гласуваха невъзможно увеличаване на пенсиите, предложено от ГЕРБ и ДПС, депутатите продължиха да мислят как да излязат от това положение. Любомир Каримански от „Има такъв народ“ предложи компромисно решение, но гласуването му беше отложено за четвъртък. Социалният министър Гълъб Донев предупреди, че в този вид бюджетът е неизпълним.

Сайтът Census2021.bg, на който можем да се преброим онлайн, е претърпял най-малко две хакерски атаки през първия ден, твърди НСИ. Изключено е да е имало изтичане на данни, казаха от института. Страницата ще бъде активна до 17 септември, след което преброяването ще продължи по традиционния начин.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на [email protected]. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Париж, Прага, Мексико

В Париж започна процес, определян от исторически. Той е срещу 20 мъже, причастни към терористическите атаки през 2015 г. на Стад дьо Франс, концертната зала Батаклан, барове и кафенета. Отговорност за случая пое терористичната групировка „Ислямска държава“.

Чехия, Австрия и Словакия не искат повече бежанци от Афганистан. Реакцията идва след опитите на страните от НАТО да изведат от Афганистан хора, работили за Запада. Техният живот е под заплаха, откакто талибаните превзеха страната и съставиха свое правителство.

Мексико отново позволи абортите, след като Конституционният съд отхвърли забраната им. От 2000 г. страната преследва повече от 4000 жени за това, че са извършили аборт или спонтанен аборт.

И три препоръки

Мястото на Китай на Балканите може да се разбере през едно малко сръбско село. В него хората недоволстват от разрастването на китайска мина. Вижте видеото.

Емил Нейков и Лазар Пенев спечелиха златни медали на европейското първенство по гребане за младежи. За тях можете да прочетете в рубриката „Човек на деня“ на Свободна Европа.

Роалд Амундсен покорява Южния полюс и открива Северозападния морски път. За големия пътешественик пише Пламен Асенов във „Великите европейци на 20-и век“.

… плюс моят личен фаворит

В събота се навършват 20 години от атентатите в Ню Йорк, които преобърнаха света. Никола Кръстев разказва личния си спомен от един пуст град, покрит с белия прах от взрива, който още не знае какво преживява.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)