Три старозагорки за приключението да ушиеш знамето на Ботев

С поредната си мисия се е захванал режисьорът и актьор Максим Генчев, реализирайки кинопроект за Христо Ботев единствено и само с дарения. Неговият замисъл е лентата да бъде национално дело, един процес, който да обедини българите така, че мало и голямо да очакват с нетърпение крайния резултат. А целта му е една – масово да се говори за Ботев, отново, за този – който само на 28 години принесе себе си в жертва на Отечеството.

Соросоиди предложили на Максим Генчев луди пари за филм, в който Христо Ботев да е…..

Проектът стартира под патронажа на един друг родолюбец – Румен Стоянов, кмет на Калофер. А къде ли другаде да е началото? Именно чрез Румен Стоянов идва и връзката със Стара Загора и трите момичета, които се оказват вплетени в осъществяването на един от много важните детайли на филма.

Семейството на старозагореца Неделчо Неделчев е в близки отношения от дълги години с балканджията Румен. Когато преди десетилетия се сприятеляват, едва ли са предполагали още колко път имат да извървят заедно. Голямата дъщеря на Неделчо – Елена Стойнова, също е в Калофер през 2019 г., когато се запознава с Максим Генчев. Режисьорът тогава казва, че навлиза в следващия важен етап от живота си след филма за Дякон Левски и споделя за проекта си да направи филм и за Ботев. Колелото се завърта, кастингът за актьорите е направен, снимките започват и до момента, в който Генчев пише на стената си в социалната мрежа, че се търси някой да ушие знамето на Ботевата чета, Елена и семейството ѝ са само дарители за каузата.

Елена Стойнова разказа за ЗАРАТА,

че е написала отговора съвсем импулсивно, но напълно уверена, че иска да го направи: Аз се наемам!

Веднага разбира сериозността на постъпката си, но и за миг не е съжалила, скачайки в тъмното. Така го възприема първоначално, като непознати дебри, тъй като нито разбира от шев, нито е наясно как ще осъществи идеята. Но тя определено е силно, организирано момиче, действащо с размах. И нещата постепенно започват да придобиват по-ясни очертания. С лутането се приключва, след като до нея твърдо застава приятелка от детството – Силвия Петкова. Елена остава координатор, а Силвия тръгва по друмищата в пряк и преносен смисъл, защото нейната роля е огромна. Тази крехка млада жена обикаля почти цяла Южна България, за да открие точните материали като плат (материя и цвят), ресни, конци. Но и не само. Тя е свръзката между историческите музеи в Стара Загора, Русе, Калофер, София. В крайна сметка Силвия търси и отсява фактите, за да ги предаде систематизирани на следващия изпълнител.

Ботевото знаме е ушито през 1875 г. от Петрана Обретенова за Червеноводска въстаническа чета, формирана при подготовката на общото българско въстание. А Петрана е дъщеря на голямата българка Баба Тонка и сестра на именитите си родолюбиви братя Обретенови: Ангел, Петър, Георги и Никола, четник на Ботев, станал пряк свидетел на смъртта му на 20 май 1876г.

И нека се върнем отново към Червеноводското знаме, чиято реплика беше изработена в Стара Загора 145 години след първообраза си. Идва ред на везбата, в чиито нишки да се вплете огънят и силата на думите, които ще греят върху зелената коприна. Майсторката се казва Николина Димитрова, а до нея твърдо застава 18-годишният ѝ син Златомир, който бързо настройва програмите на бродирачната машина и помага на майка си с удоволствие.

Знамето е готово няма и от два дни. Трите момичета поискаха да се снимат с него на входа на един от символите на Стара Загора – Аязмото. Ето ги и тях отляво надясно: поведените от Елена Стойнова Силвия Петкова и Николина Димитрова.

Скромни са, не се чувстват княгини като Райна Попгеоргиева, ушила знамето на Априлското въстание, но и вероятно още не осъзнават какво са направили. Първоначално са приели мисията като приключение, след това е дошла отговорността, преплетена с емоцията от родолюбие и национална принадлежност. А докосването до личността на Ботев е велико усещане, споделя Елена Стойнова, станала причина този проект да се осъществи в Стара Загора, заедно с другите две млади жени.

На раздяла твърдите черупки, поставени за сериозното интервю, се пропукаха и шегите заваляха. Силвия първа помете важните физиономии и разказа колко гипсирани са били в началото и Елена, и Ники. Те всъщност не отрекоха, че наистина са се притеснявали, но Силвия отсече категорично, че въпреки безкрайното разкарване по села и паланки, въпреки малките и големи спънки, тя искрено се е забавлявала.

На въпроса за това какво бъдеще очаква тяхното свидно чедо, Елена отговори, че Максим Генчев е орисал знамето им да има бъдещ живот след като приключат снимките за филма.

По мнение на трите млади жени, то ще бъде предадено в Регионалния исторически музей в Стара Загора, където е и неговият вдъхновител – знамето на Старозагорското въстание.

А зелената коприна с огнените букви, извезани в Стара Загора, ще бъдат целунати първо от Христо Ботев.  Кога? Предстои тепърва да видим.

В ролята на една от иконите на България ще се превъплъти Деян Жеков, а любимата му Венета ще бъде изиграна от актрисата Неда Спасова.

Щерката на Фънки влиза във филм за Христо Ботев

Кои актьори ще участват в лентата, как вървят снимките и подробности за реализирането на филма, можете да видите ТУК


image0 (9K)