Тръмп е в изключително силна позиция да запази хватката си над Републиканците

Нова анкета на „Галъп“ установи, че 87% от самоидентифициралите се републикански избиратели одобряват представянето на президента Доналд Тръмп на поста. Средно анкети на интервюта на живо, отговарящи на стандартите на Си Ен Ен, взети след изборите, определят одобрението на Тръмп сред републиканците на 89%.

Какъв е смисълът?

Поражението на Тръмп през 2020 г. на теория трябва да доведе до вакуум на властта в републиканските редици. Последният човек, който спечели голяма номинация за партия след загуба на президентски избори, беше Ричард Никсън през 1968 г. Последният президент, който направи това, беше Гроувър Кливланд през 1892 г. Поглед върху данните обаче разкрива, че Тръмп е в изключително силна позиция да запази хватката си над партията. Докато не се докаже обратното, Тръмп трябва да се счита за фаворит в републиканската кандидатура за президент през 2024 г.

На последните избори Тръмп спечели най-високия дял на самоидентифициралите се републикански гласоподаватели в ерата на екзит полите (94%). Анкетите след изборите показват малък или никакъв спад в тази сила сред републиканците. Сред собствената му партия средният рейтинг на Тръмп от 89% в анкетите за интервюта на живо и 87 и 90% в двете следизборни проучвания на „Галъп“ са най-силните за всеки президент, който е загубил кандидатура за втори мандат в ерата на анкетите.

Джералд Форд участва с 80% одобрение сред републиканците в анкетата на“Галъп“ през декември 1976 г. Джими Картър беше само 50% сред демократите по данни на „Галъп“ за ноември и декември 1980 г. Джордж Буш е средно 84% от одобрението сред републиканците в анкетите на „Галъп“, средно от ноември 1992 г. до януари 1993 г. С други думи, нито един губещ президент в епохата на изборите не остави Белия дом с повече добра воля от потенциалния основен електорат на неговата партия, отколкото Тръмп.

Гласът на Избирателната колегия дава на Джо Байдън официалната победа 11:49 Тръмп, републикански кандидат 2024? Малката първична анкета през 2024 г., публикувана след изборите, показва Тръмп като фаворит. Той е средно около половината от първичните гласове и никой друг не достига 20%. Със сигурност това не може да възпре другите кандидати да се кандидатират. По никакъв начин той не гарантира, че ще бъде кандидат за републикански президент през 2024 г. Все още сме през 2020 г., за да плачем на глас. Въпреки това никой друг кандидат, който в крайна сметка се е кандидатирал и е гласувал толкова добре, колкото Тръмп по това време, не е загубил основната партия на своята партия.

Всъщност другите двама кандидати, които гласуват на нивата, за които Тръмп гласува и взеха крачка, бяха Ал Гор през 2000 г. и Хилари Клинтън през 2016 г. Цифрите за Гор и Клинтън бяха толкова силни, че изплашиха повечето кандидати да не участват в първичните избори. Останалите президенти, които загубиха – Форд, Картър и Буш, не се доближиха до стартовите номера на Тръмп. Форд изоставаше с 20% от Роналд Рейгън в анкетите на „Галъп“ през 1977 г. Картър изоставаше с Тед Кенеди и Уолтър Мондейл с 13% в анкетите на „Галъп“ в началото на 1982 г. Буш беше последваща мисъл за номинацията на републиканците през 1996 г., според която никое предсрочно проучване не го е посочило като потенциален кандидат. Отворен въпрос (въпрос, при който респондентите отговарят свободно) от проучване на „Си Би Си Нюз“/ „Ню Йорк Таймс“ от 1993 г. установи, че само 4% от републиканците са заявили, че той е техният избор през 1996 г. Това класира на четвърто място зад Боб Доул (който спечели номинацията), Джак Кемп и Рос Перо. Всъщност загубата на кампания обикновено вреди на бъдещите перспективи на президента. Повечето републиканци обаче казват, че новоизбраният президент Джо Байдън е спечелил само поради измама на избиратели. С други думи, призивът на Тръмп като победител все още е верен за тях. И докато друг републиканец не успее да пробие тази мистика или Тръмп обяви, че няма да се кандидатира, ще бъде трудно да бъде победен.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)