Тръмп започна предаване на властта на Байдън, но все още не е признал поражение на изборите

Джо Байдън ще получава брифинги, свързани с националната сигурност, а екипът му ще получи средства и помещения, с които да работи до официалното встъпване в длъжност на 20 януари

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално започна предаването на властта към екипа на победителят в изборите Джо Байдън, предаде Ройтерс. Процедурата беше започната от институцията, която отговаря за нея – General Service Administration (GSA), съобщи директорката ѝ Емили Мърфи.

Избраният за президент Байдън ще получи достъп до федералния бюджет и помещения, които да му послужат до официалното встъпване в длъжност на 20 януари. Победителят в изборите и заместичката му Камала Харис ще получат и достъп до брифингите по сигурността, които Тръмп получава, което досега им беше отказвано.

“Нашата борба продължава С ПЪЛНА СИЛА, ще продължим да се борим и вярвам, че ще надделеем! Въпреки това, заради интереса на страната, препоръчвам на Емили и екипът ѝ да направят необходимото”, написа президентът Тръмп в Туитър, добавяйки, че е наредил на екипа си също да съдейства на Байдън.

Съобщението на GSA идва часове след като властите в Мичиган потвърдиха победата на Байдън в щата. Това още повече намалява шансовете на Тръмп да обърне резултата от изборите по съдебен път, пише Ройтерс.

Директорката на GSA Емили Мърфи отхвърли критиките, свързани със забавянето на началото на процедурата, и подчерта, че решението е било изцяло нейно.

Малко преди решението за начало на предаването на властта Джо Байдън съобщи имената на членовете на екипа си по външна политика.

Дългогодишният дипломат и сътрудник на Байдън Антъни Блинкен е предложен за държавен секретар, написа самият той в Туитър. Американски медии съобщиха по-рано, че той ще бъде номиниран за поста от Байдън.

Блинкен посети България през май 2016 г. като заместник-държавен секретар на Джон Кери в администрацията на Барак Обама. Тогава той призова България да работи за диверсификация на енергийните си източници.

Съветник по националната сигурност ще бъде Джейк Съливан, а новият посланик на САЩ в ООН ще бъде Линда Томас-Грийнфиълд. Специален посланик по темата за климата ще бъде бившият държавен секретар Джон Кери.

По време на кампанията Байдън се обяви за отмяна на много от политиките на Тръмп. Избраният за президент вече обяви, че Вашингтон ще се завърне сред страните, приели Парижкото споразумение за климата.

Към момента по официални данни от преброяванията във всички щати Джо Байдън води с 306 електорски гласа срещу 232 за настоящия президент Доналд Тръмп. За победа във вота са необходими общо 270 от гласовете в Електоралната колегия.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)