Тръмп направи шокиращи изявления за НАТО, Европейския съюз и Меркел

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп, който след дни ще встъпи в длъжност, продължава да шокира света с речите си.

В интервю за британския вестник „The Times“ и за германския таблоид „Bild“ той заяви, че НАТО е „остаряла“ организация.

NATO uchenie

„Още преди време казах, че НАТО има проблем. На първо място Алиансът е остаряла организация, защото е създадена преди много, много години“, подчерта Тръмп.

Той повтори тезата си, че много от държавите в НАТО „не плащат достатъчно“. „Предполага се, че ние трябва да защитаваме страните. Но много от тях не плащат това, което трябва да плащат. Това според мен е много нечестно спрямо САЩ“, каза Тръмп.

Той не пропусна и Европейския съюз. Новият президент на САЩ смята, че след Великобритания и други страни ще напуснат Евросъюза. Тръмп смята, че Ангела Меркел в момента е най-важният лидер в Европа и че Европейският съюз служи на германските интереси.

rsz_putin_trumpТой каза, че канцлерът на Германия е допуснала „една много катастрофална грешка“, като е приела повече от един милион мигранти.

Доналд Тръмп заяви, че ще предложи санкциите срещу Русия да бъдат прекратени, ако бъде постигнато споразумение с руския президент Владимир Путин за намаляване на ядените въоръжения. Той уточни, че иска арсеналите на двете най-големи ядрени сили в света – САЩ и Русия, да бъдат „намалени значително“. Избраният за президент на САЩ обаче отправи критики към управляващите в Москва за „намесата им в сирийската гражданска война“. Той определи това като „много лошо нещо, което е довело до ужасна хуманитарна ситуация“.


image0 (9K)