Тръмп организира военен парад за националния празник на САЩ

В чест на националния празник на САЩ – 4 юли, днес във федералната столица Вашингтон ще се проведе военен парад. Той е организиран от президента Доналд Тръмп.

В събитието по повод Деня на независимостта, което е наречено „Салют за Америка“, ще участват и военни самолети. Тръмп ще произнесе реч, съобщиха от Белия дом.

В Съединените Щати честването на 4-ти юли обикновено се свързва със семейни сбирки, квартални партита и фойерверки. Поради това новината за военен парад бе посрещната със смесени чувства. Демократът от Вирджиния Дон Байър дори направи асоциации с военните паради на „Червения площад“ в Москва и в Северна Корея. В решението на Тръмп други виждат желание за натрупване на политически актив.

Президентът нарече критиките „непатриотични“, a от Белия Дом увериха, че в речта му няма да има политически окраски.

По данни на „Вашингтон Поуст“, за да платят част от разходите за парада – властите са „пренасочили“ около 2 500 000 долара от фонд, предназначен за подобряване на паркове и градини. Новината доведе до обвинения срещу администрацията на Тръмп, че злоупотребява с обществени средства, информира БНР.


image0 (9K)