Тръмп прие Ердоган с думите: Ние подкрепяме Турция в борбата с тероризма

„Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха“.

Това заяви във Вашингтон президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, който прие в Белия дом турския си колега Реджеп Ердоган.  Двамата лидери си обещаха да намалят напрежението между двете съюзни държави. Проблем между тях остава американската подкрепа за сирийските кюрди. Те се сражават срещу терористите от „Ислямска държава“, но са смятани за врагове от Турция. Тя твърди, че те подкрепят кюрдската групировка ПКК, която е обвинена за серия от атентати в Турция.

Тръмп обаче се обърна към Ердоган с думите: „Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки – като „Ислямска държава“ и ПКК, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място“.

Друг проблем в отношението между двете страни е отказът на САЩ да екстрадират в Турция ислямския проповедник Гюлен. Управляващите в Анкара обвиняват милиардера, че е организирал опита за военен преврат в Турция през миналия юли.


image0 (9K)