„Трябва да направим повече“. САЩ ще доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа по въздух, съобщи Байдън

"Трябва да направим повече". САЩ ще доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа по въздух, съобщи Байдън

САЩ ще започнат да доставят спешна хуманитарна помощ в Ивицата Газа по въздух, съобщи американският президент Джо Байдън в петък.

Новината идва ден след като в четвъртък се появи информация, че войски на Израел са обстреляли палестинци, които са били струпани около камиони с хуманитарна помощ. Убитите жители на Газа при атаката са над 100. Израелските сили отричат да са извършили умишлено нападение.

В Ивицата Газа от октомври 2023 г. насам се води война между Израел и ислямистката паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни.

От началото на израелската офанзива в Газа се допуска ограничена хуманитарна помощ само през един граничен пункт – до град Рафах на границата с Египет.

Сега Байдън обяви, че храни и консумативи ще бъдат спускани по въздух в Газа от американски военни самолети. Това ще се случи през следващите дни, каза президентът, без да даде допълнителна информация. Има данни, че доставките може да започнат още през уикенда.

Други държави като Йордания и Франция вече са извършвали подобни въздушни десанти от началото на войната.

„Трябва да направим повече и САЩ ще направят повече“, каза Байдън пред журналисти. Той добави, че „помощта, която постъпва в Газа, изобщо не е достатъчна“.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че въздушните доставки на хуманитарна помощ ще се превърнат в „продължително усилие“ за САЩ и „това няма да бъде еднократна доставка“.

Байдън допълни, че страната разглежда възможността за откриване на морски коридор, през който също да се придвижва помощ за Газа. САЩ също така очакват огънят в Ивицата да бъде временно прекратен с началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който започва на 10 март. Ако такова временно примирие влезе в сила, хуманитарните доставки ще се увеличат.

Палестинската агенция на ООН за бежанците съобщи в петък, че през февруари в Газа са влизали средно 97 камиона с помощи на ден, в сравнение с около 150 камиона дневно през месец януари.

„Броят на камионите, влизащи в Газа, остава доста под целта от 500 на ден“, казаха от агенцията.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че хуманитарната катастрофа и гладът в Ивицата са допринесли към смъртта на палестинците в четвъртък заради отчаянието на хората в опита им да се доберат до храна и вода.

На 7 октомври 2023 г. Хамас нападна Израел, уби около 1200 души и взе около 250 са заложници. В отговор Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която е управлявана от Хамас и има население от над 2 млн. души.

До момента военните действия на Израел в Ивицата са причинили смъртта на над 30 хил. души по данни на местните власти.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)