Туристи превзеха Шипка през нощта (СНИМКИ)

„Юбилеен“ винаги означава повтарящо се през годините събитие, което обикновено групира преживяванията в десетици. Именно заради повторенията невинаги се очаква нещо запомнящо се. Но в крайна сметка мероприятията на Туристическо дружество „Сърнена гора“-Стара Загора са необикновени през всяка следваща година и са чакани с нетърпение от участниците. Точно такъв е и екзотичният Републикански нощен поход „Верея“, който се провежда с маршрут Предела (Прохода на Републиката) – връх Шипка. През 2020 той беше юбилеен, тъй като началото му е положено през 2000 година.

С рекорден брой участници на финала на Републиканския нощен поход “Верея”

За невероятното изживяване разказа за ЗАРАТА Ваня Петкова, секретар на Дружеството:

Изключително сме щастливи, че тази година сред 131 участници бяха много млади хора, които внесоха в лятната нощ много настроение и ентусиазъм. И както всички се шегувахме, на 4-ти срещу 5-и юли планетите се подредиха в една редица така, че целият свят да бъде с нас

Тръгнахме вечерта в 20 часа в събота от Предела, покрай хижите „Грамадлива“ и „Химик“, а първа спирка ни беше Кръстец, припомня си Ваня. Без умора изкачихме Бузлуджа и направихме там втора почивка. Продължихме по билото на Стара планина до легендарния връх Шипка. Димитър Желев от Младежката секция на Дружеството пробяга разстоянието от около 50 км за 5 часа, а останалите се справиха кой както може. Походът никога не е бил със състезателен характер и всеки го прави според силите си и за удоволствие, уточни Ваня Петкова. И допълни, че почетен участник в похода е ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев, който не е пропускал нито едно негово издание. Той получи плакет, двете най-млади участнички получиха челници и ранички, а всички останали приеха като особено ценен подарък фланелки с логото на събитието, както и по едно магнитче за спомен.

Ваня Петкова пожела на всички, които обичат природата, да са здрави, за да откриват за себе си нови върхове в планините, с душите и със сърцата си.


image0 (9K)