Турция очаква конкретни стъпки на сътрудничество от европейските лидери

Анкара очаква конкретни стъпки за разширяване на сътрудничеството с Турция от срещата на върха на лидерите на ЕС, планирана за 25-26 март. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в петък по време на преговори в режим на видеоконференция с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предава Анадолската агенция, цитирана от „Фокус“.

Президентът Ердоган изрази надежда за обективността на доклада за Турция, който се планира да бъде обсъден от участниците в предстоящата среща на върха на ЕС. „Турция се надява, че този документ ще съдържа конструктивни и далеч от пристрастията инициативи, които ще отворят пътя за положителна програма в отношенията между Анкара и ЕС“, каза турският лидер.

„Необходимо е да се поднови диалогът на най-високо ниво и да се актуализира споразумението за миграцията. Началото на прилагането на новото митническо споразумение между Турция и Европейския съюз и опростяването на визовия режим за турски граждани от Европейския съюз също е от особено значение“, каза Ердоган.

Освен това турският лидер обърна внимание на напрежението с гръцката страна.

Според Ердоган Анкара се придържа към конструктивна позиция от самото начало, стремейки се към стабилност и сътрудничество в Егейско и Средиземно море.

„Гърция и гръцката общност в Кипър прибягват до провокации и агресивни действия. Въпреки това Турция се придържа към курса на стабилност “, каза Ердоган.

Турският лидер призова страните от ЕС да не се поддават на триковете на гръцката страна, която манипулира темата „солидарност в рамките на ЕС“, за да оказва натиск върху Анкара.

Турският президент засегна и кипърския въпрос.

„Вместо да се опитваме да диктуваме умишлено провалените модели на уреждане, е необходимо да се концентрираме върху нови и реални предложения за решаване на Кипърския въпрос“, каза Ердоган.

 


image0 (9K)