Тържествата на връх Шипка: Всички заедно да сведем глави пред героите!

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Димитър Драчев участваха в тържествата по случай 3 март в храма „Рождество Христово“ в гр. Шипка и на връх Шипка.

[ad id=“225664″]

Президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и зам.-председателят Емил Христов, патриарсите на България – Неофит, и на Русия – Кирил, депутати от НС, кметове, представители на различни политически сили пристигнаха в храма. На стълбите пред църквата двамата патриарси бяха посрещнати от кмета на Казанлък Галина Стоянова и от г-жа Микова, които им поднесоха цветя. Букетите бяха издържани в цветовете на държавните флагове на България и Русия. В „Рождество Христово“ бе отслужен Благодарствен молебен.

След това официалните лица се отправиха към вр. Шипка, където се състоя тържественото честване на Националния празник. Програмата в подножието на Паметника на свободата започна със стихотворението „Опълченците на Шипка“, което изпълни ученичката Калина Вълчева, призьор от Националния конкурс за рецитация „С обич към България“.

Патриарх Кирил и патриарх Неофит отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски, финландски, украински, румънски войни.

Слова по повод 140-годишнината от освобождението на България от турско робство произнесоха патриарх Кирил, кметът на Казанлък Галина Стоянова и президентът Румен Радев. Участниците в тържеството сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит към героите от Шипченската епопея.

Официалните гости изкачиха стълбите до върха и се поклониха в криптата на паметника.

И тази година заветният връх Шипка събра хиляди хора от цялата страна, които дойдоха, за да изразят своя патриотизъм и преклонение пред подвига на онези, които проляха кръвта си за свободата на България.

 


image0 (9K)