Търсачи на съкровища от цяла България на събор край Бургас

Традиционният събор на потребителите на металдетектори в България се проведе край Бургас в близост до Атия от 6 до 9 септември 2018 г., съобщиха за ЗАРАТА организаторите на събитието.

[ad id=“225664″]

Събитието ежегодно се организира от Българска национална федерация по металдетектинг и събира любителите на хобито металдетектинг от цялата страна.

След проведените състезания на брега на морето, бяха раздадени множество награди – металотърсачи и аксесоари, произведени от най-престижните световни и български марки. Някои от участниците на събора си тръгнаха с ценни находки, случайно загубени от плажуващи.

Целта на сбирката е обмяна на опит, тестове на металдетектори, състезания, дискусии относно хобито и законите.

[ad id=“263680″]

Металдетектингът е едно вълнуващо занимание, с което се търсят отделни метални предмети и изкуствени, чужди на земната повърхност елементи, които във времето са били изгубени, изхвърлени или погребани. В старите европейски демокрации потребителите на металдетектори се наричат „любители – археолози” тъй като те допринасят за обогатяването на музеите с новооткрити археологически и културни ценности. В България не съществуват ясни правила относно хобито и една от целите на федерацията е да се провеждат дискусии относно необходими промени в нормативната уредба, да се споделят и се обсъждат казуси, да се идентифицират по-често срещани проблеми в практиката.


image0 (9K)