Убийството на най-голямата мечка

В тази история има един благородник, една мечка, едно убийство и много въпросителни. Още преди всички детайли обаче да са изяснени докрай, историята вече предизвика политически последици в Румъния – страната с най-много кафяви мечки в Европа.

Властите разследват как един западноевропейски благородник е убил Артур, най-голямата мечка в румънските планини, а в това време националистите вече експлоатират случая и оприличават мечката на Румъния, която – според тях – е „убивана“ по същия начин от Запада.

Какво се е случило

Засега има отговори на въпросите Кой, Какво и Кога. Емануел фон унд цу Лихтенщайн е застрелял през месец март 17-годишния Артур, който според природозащитници е най-голямата мечка в Румъния. Засега не е напълно изяснено защо се е случило това.

Ловът на кафяви мечки за трофеи в Румъния е забранен от 2016 г. насам. Разрешено е отстрелването само на мечки, които застрашават живота и стопанствата на хората по селата. За да получи някой разрешение за отстрелване обаче, е необходимо специално решение на държавата, което трябва да е предшествано от основателни оплаквания.

Официалната версия е, че лихтенщайнският принц е застрелял по погрешка Артур, а е имал разрешително за стрелба по женска мечка, която заедно с малките си редовно е нападала кокошките в Ойдула, окръг Ковасна, което е в планината Карпати.

Принцът е имал разрешително от Министерството на околната среда, но за съвсем различна мечка.

Природозащитната организация „Агент Зелено“ първа съобщи за инцидента на 5 май. Според тях принцът е имал разрешително от Министерството на околната среда, но за съвсем различна мечка.

„Артур беше на 17 години и беше най-голямата мечка, наблюдавана в Румъния, а вероятно и най-голямата в Европейския съюз. Размерите му показват, че той е имал CIC-оценка 593 (система за оценяване на ловни трофеи – б.р.). Никога не съм чувал жива мечка да има по-висока оценка. Чудя се как принцът може да сбърка женска с малки с най-голямата мъжка мечка. Очевидно е, че принцът не е дошъл, за да реши проблема на селяните, а за да убие най-голямата мечка и да закачи трофея на стената си“, каза Габриел Паун, президент на „Агент Зелено“.

32-годишният Емануел фон унд цу Лихтенщайн живее в Австрия и е част от династията, която управлява Лихтенщайн. Той засега не е открит за коментар.

Какво последва

Министърът на околната среда на Румъния Барна Танчош обяви, че е започнало разследване на инцидента.

„Оплаквания и искания [за отстрелване на проблемни мечки] идват почти всеки ден от различни краища на страната“, каза министърът. Според него случаят с Артур е „изключително сложен“.

„Това представлява бракониерство“, твърдят природозащитниците от „Агент Зелено“.

Официално броят на кафявите мечки в Румъния е над 6 хиляди. Правителството обаче не е напълно убедено в това число. Според природозащитници броят на мечките вероятно е намалял до 2 хиляди. Ловците пък твърдят, че те са повече от 10 хиляди.

От декември 2020 г. министър на околната среда в Румъния е Барна Танчош. Няколко години по-рано той се изказва в подкрепа на облекчаване на условията за лов на мечки. След назначаването му на поста, „Агент Зелено“ обяви, че „екоминистерството се озова в ръцете на ловец, който не обича мечките“.

Случаят стигна и до Европейската комисия. Комисарят по околна среда Виргиниюс Синкявичюс каза, че неговият офис проверява детайлите по този случай и го наблюдава внимателно.

„Вярвам, че румънските власти разследват случая“, каза Синкявичюс на 10 май, когато беше попитан от румънски евродепутат за инцидента.

Политическата употреба

Националистите в Румъния не пропуснаха да се възползват от съдбата на мечката Артур. В последните дни в страната се разгаря кампания срещу „чужденците“, които са обвинявани за всички социални и икономически проблеми на страната.

Начело застана Съюзът за единство на румънците (AUR), които в дебюта си спечелиха 9 % на парламентарните избори в края на миналата година.

Лидерът на партията Георге Симьон публикува на профила си във Фейсбук статия от издание, което се свързва със спекулативни и фалшиви новини. Според автора на текста, случаят с бракониерството „перфектно описва какво се случва в Румъния в последните 30 години“.

„Мечката Артур е като румънските предприятия, банки и умуве, откраднати от чужденците“, пише в статията.

Неправителствената организация „Агент Зелено“ твърди, че принцът е платил близо 7 хиляди евро, за да убие мечката. Започналото разследване трябва да установи как едно рутинно отстрелване на проблемно животно се превърна в един от най-големите бракониерски и политически скандали в Румъния.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)