Убитите цивилни от началото на войната достигнаха 7000, съобщи ООН

Цивилните жертви на войната, която Русия започна срещу Украйна, надхвърлиха 7000, съобщи ООН. Реалният им брой обаче вероятно е много по-голям, посочват от организацията.

Според данните на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (СВКПЧ) към 9 май са били убити 3381 души, включително 235 деца. Други 3680 цивилни граждани са били ранени.

„СВКПЧ вярва, че действителните числа са значително по-високи, тъй като получаването на информация от някои места, където се водят интензивни военни действия, е затруднено и много данни все още очакват потвърждение“, казаха от организацията.

Оттам дават пример с градове като Мариупол, Изюм, и Попасна, където се съобщава за множество цивилни жертви. Тези съобщения обаче към момента не могат да бъдат проверени, тъй като организацията няма достъп до тези места.

ООН съобщи още, че повечето от регистрираните случаи на цивилни жертви са причинени от използването на експлозивни оръжия с широка зона на въздействие. Това включва и обстрел от тежка артилерия и реактивни системи за залпово изстрелване, както и ракетни и въздушни удари.

В речта си по случай 9 май, който в Русия беше отбелязан като Ден на победата, руският президент Владимир Путин каза, че действията на страната му в Украйна представляват „предупреждаващ удар“. По думите му Киев е готвел нападение над Москва и е трябвало да бъде спрян. До този момент няма доказателства за такава подготовка от страна на Украйна.

От февруари 2022 г. Русия редува две твърдения – за това, че Украйна е готвела нападение над Русия или че Западът е готвел нападение над Крим, превзет от самата Русия през 2014.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)