Увеличение на акциза и на наливната бира

Това предвиждат инициираните от ГЕРБ промени в закона за акциза, които бяха приети на първо четене в парламента. В предложенията за промени е заложено да се сложи акциз и на бутилките бира над 5 литра.

[ad id=“225664″]

Според първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ, акцизите върху бездимните цигари трябваше да се изравнят с тези на конвенционалните цигари и една кутия да поскъпне от 5.50 на 10 лв. След това премиерът Бойко Борисов нареди промени да не се правят, но мнозинството не се съобрази, а само ги преработи, предаде Дарик.

По време на разискванията днес съвсем очаквано ГЕРБ и БСП повториха старите си тези и Румен Гечев от левицата и Менда Стоянова от управляващите влязоха в сблъсък:

„В Хърватия акцизът е 13,6%, в Гърция е 24%, в Латвия е 10%, в Словакия е 11,3%, в Словения не е еднакво също, както твърдите в мотивите си, а е 13,1%. Всяко едно дете даже може да влезе и да види таблиците на акцизите на ЕС“, каза Румен Гечев.

[ad id=“263680″]

„Категорично мога да ви кажа, че вие сте лобистите и неслучайно от всички изказвания вие бяхте просто едни рекламни агенти на производителите на подобни цигари. Но аз не знам дали сте техни рекламни агенти, или работите пиар в рекламната агенция за България на тези производители“, обърна се от своя страна Менда Стоянова.

От ДПС съобщиха, че няма да подкрепят промените, защото се правят в средата на годината. А Драгомир Стойнев от левицата обясни, че с промените се вдига и още един акциз.

„От ГЕРБ искат да вдигнат данъка и на наливната бира, като се облага с бандерол. Нещо, което наистина е крайно недопустимо и се чудим защо посягате и на това удоволствие на българските граждани. Нима приходите в бюджета не са ви достатъчни“, попита Стойнев.

Въпросите на Стойнев останаха без отговор, а промените минаха на първо четене, като против тях гласуваха БСП и ДПС.

[ad id=“236993″]

След това депутатите преминаха към друг спорен момент – искането на социалистите Летище София да не се отдава на концесия. Въпреки настояването премиерът да дойде в парламента за точката, това така и не се случи. Това не попречи на Георги Свиленски от БСП и Иван Вълков от ГЕРБ да спорят по темата:

„Държавата не може да управлява държавни дружества. Разбирайте министър Московски, защото той е принципал на това дружество, не може да управлява Летище София. Ако това решение бъде прието днес, господин Московски, единственото вярно ваше решение е да отидете в Министерски съвет и да си депозирате оставката пред министър-председателя. Това ще рече, че 240 народни представители ви казват: Господин Московски, вие не може да си свършите работата като министър, вие не може да управлявате това дружество и затова трябва да си подадете оставката. Даването за 47 години и 6 месеца си е чиста продажба. Това си е чиста продажба! Както искате, така го тълкувайте“, каза Георги Свиленски от БСП.

[ad id=“236999″]

„До десетата година на концесията трябва да бъде изграден и Терминал 3. Или общо изчислената прогнозна стойност на концесията за 35 години е в размер на 6 778 765 000 лв. Искам добре да чуете тези цифри, защото това са цифрите за 35 години, а не както ни беше втълпявано, че това ще бъде концесията, ако бъде удължена евентуално“, посочи от своя страна Иван Вълков от ГЕРБ.

dariknews.bg


image0 (9K)