УЕФА въвежда нови финансови правила за клубовете

 

Европейската футболна асоциация (УЕФА) ще обсъжда в четвъртък с водещите клубове на Стария континент радикална промяна във финансовите правила, съобщиха медиите в Западна Европа, цитирани от ЗАРАТА и БТА.

След повече от десетилетие правилата за Финансов феърплей, които се основаваха на процент от загубите на клубовете, ще бъдат заменени от нова система, която ще ограничи харчовете на база приходи.

Според запознати предложението на УЕФА е клубовете да могат да харчат до 70 процента от приходите си за дейности, свързани с футбола. Окончателно решение за такава промяна трябва да бъде взето през април по време на Изпълкома на УЕФА.

Европейската клубна асоциация ще разгледа предложенията в четвъртък, но отсега е ясно, че подобно предложение ще срещне противници. Една от основните причини за това е различното данъчно облагане в отделните държави. Според американския вестник „Ню Йорк Таймс“ някои от клубовете настояват да могат да харчат до 85 процента от приходите си. Други пък са предложили компромисен вариант, при който се започва с харчове от 90 процента и те постепенно спадат до 70 процента.

Клубовете, които харчат повече от позволеното, може да бъдат вадени от турнирите на УЕФА – Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите.

Ако дадени клубове са в стабилно финансово здраве, те ще могат да получат бонус от 10 милиона долара за допълнителни разходи, се посочва още в предложението на УЕФА. Европейската централа твърди, че подобен ход ще възстанови баланса на силите, но скептиците са на мнение, че това още повече ще отвори пропастта между големите и малките отбори.

Една от ключовите точки, по които все още няма окончателно решение, е дали УЕФА ще позволи на някои клубове като държавно подкрепяните Пари Сен Жермен, Манчестър Сити и Нюкасъл да сключват спонсорски договори с инфлационно съдържание.

Президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелаифи, който е и президент на Европейската клубна асоциация, работи в тясно сътрудничество с УЕФА по изготвянето на новите финансови правила. Катарецът е член и на Изпълкома на УЕФА, който ще трябва да се занимава и с предложеното увеличаване на отборите в Шампионската лига от 32 на 36, като тази промяна трябва да влезе в сила от 2024 година. Допълнителните четири места ще бъдат раздавани на клубове, които имат исторически постижения, но към момента не са успели да си осигурят класиране в турнира чрез домашните първенства.


image0 (9K)