Уж стара присъда, а все още ехти. За какво беше арестуван Алексей Навални

Алексей Навални по време на един от арестите. Снимката е архивна.

Срещу Алексей Навални са заведени десетки дела, но само едно в момента отеква из целия свят – онова, заради което го арестуваха още на летището, след като половин година по-рано той оцеля от отравяне с Новичок.

Това дело беше използвано от властите, за да задържат най-отявления критик на президента Владимир Путин. Москва твърди, че Навални е имал условна присъда по него и не е спазил изискванията на изпитателния срок. По тази причина той трябва да изтърпи ефективно присъдата, тоест, да отиде в затвора.

Добре, но кое е делото, заради което е целият шум? Детайлите от него бяха по първите страници на вестниците преди пет години, но сега са на заден план. В момента всичко, свързано с Навални, изглежда завъртяно около отравянето му с Новичок миналата година и с журналистическите разкрития, че това отравяне е извършено от руските власти.

I Да се върнем към началото

Делото, по което Навални сега рискува да отиде в затвора, е заведено през 2012 г. от руския Следствен комитет (СК). То е по сигнал на компания, която твърди, че е била ощетена от Алексей Навални и брат му Олег. Става дума за руския клон на прочутата френска козметична марка “Ив Роше”. Местното дружество се нарича “Ив Роше – Изток”.

С датата, името на компанията, предизвикала делото, и личността на двамата обвиняеми като че ли се изчерпва всичко, което може да е безспорен факт в тази съдебна история. Но нека разплетем и останалото.

I Какво твърдят от “Ив Роше – Изток” и от обвинението

Представител на френската компания в Русия тогава е Брюно Льопру. Той твърди, че “Ив Роше – Изток” е била подлъгана да смени своята партньорска фирма за транспорт и доставки. Новият контрагент е бил фирма на братя Навални, а цените й са се оказали по-високи. Така “Ив Роше – Изток” е претърпяла щети на стойност 26 млн. рубли (днес около 290 хил. евро).

Човекът, подлъгал френската марка, е братът на политика Навални – Олег, става ясно от изявления на следователите. Олег Навални е заемал висок пост в държавната компания „Пощите на Русия“, а е препоръчал собствената си частна компания, казват още от СК. Добавят, че Алексей Навални е дърпал конците на цялото начинание, макар и да е оставал в сянка. Според обвинението, двамата заедно после са изпрали получените пари, като са ги вкарали в друга семейна фирма – като плащане за несъществуващи услуги.

I Какво не се връзва?

Жалбата на Льопру е подадена през декември 2012 г., а “измамническият” договор е бил сключен през август 2008 г.

По-късно адвокатите на Навални питат за този огромен за бизнеса срок, в който френската компания не се е оплаквала от нищо. Те твърдят, че Льопру е написал жалбата си под политически натиск и настояват той да се яви за показания. Но Льопру никога не бива призован по делото, което сам е инициирал.

         “ Свидетели на прокурорите
            казват точно обратното
            на това, което пише
            в обвинителния акт.

Явяват се други свидетели на прокурорите, включително и от френската фирма, и казват точно обратното на това, което пише в обвинителния акт – че компанията не е понесла щети. Счетоводителят дори казва, че цените на братя Навални са били по-ниски от тези на много други компании, с които “Ив Роше – Изток” е имала партньорски отношения.

По-късно Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург отбелязва, че показанията на свидетелите се разминават с извода на съдиите. Те се разминават включително и със сигнала, заради който започва делото.

По време на процеса братя Навални се съгласяват само с три факта – че Олег е работел в държавната компания, и че двамата заедно са имали частна фирма и договор с френското дружество. Те отричат да са действали с цел измама и да са нанесли щети. Твърдят, че прокурорите представят една нормална икономическа дейност като престъпление, извършено с умисъл, а финансовата изгода – като претърпяна щета. Казват, че обвиненията са политически мотивирани.

I Каква е присъдата и какво става с братята

Съдът признава братята за виновни и по двете обвинения – за мошеничество в особено големи размери и за пране на пари, и ги осъжда на по 3.5 години лишаване от свобода. Само че за политика Алексей присъдата е условна с 5-годишен изпитателен срок, а за брат му Олег тя е ефективна.

         “ Олег Навални излежава
            цялата присъда от
            3 години и половина

Олег я излежава цялата, като година и половина от това време прекарва в единична килия. След излизането си издава книга, в която описва живота си в колонията.

Що се отнася до опозиционера Алексей, ден преди края на изпитателния срок – на 29 декември 2020 г. – той получава известие, че е нарушил условията на присъдата си с това, че се намира в неизвестност. По това време Алексей Навални е в Германия и се възстановява от отравяне с нервнопаралитичното вещество Новичок, извършено на руска територия.

I Съдът в Страсбург и след това

Присъдата е произволна и необоснована, пише в решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. През 2017 г. той постановява, че по време на делото “Ив Роше” е било нарушено правото на двамата братя на справедлив процес.

В резултат от това решение Върховният съд на Русия връща делото за преразглеждане, а през 2018 г. руското правителство изплаща на братята компенсация от около 80 000 долара заради това, че са претърпели несправедлив процес.

Само че Олег Навални така и остава до края лишен от свобода.

А Алексей Навални беше арестуван в неделя право на летището, след като се върна от Германия. Оттам той беше изпратен в арест извън Москва, без достъп до адвокат. Ден по-късно го изправиха пред съд, организиран в полицейското управление, вместо в съдебна палата. Обясниха това с факта, че той няма тест за коронавирус.

Наложиха му мярка за неотклонение „арест“ докато съдът реши дали да му замени условната присъда по делото „Ив Роше“ с ефективна. Точно така, същата присъда, която е обявена за „произволна и необоснована“ в Страсбург и по същото дело, в което не е бил осигурен справедлив процес.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)