Украйна е извършила успешен десант през Днепър според мозъчен тръст и руски военни блогъри

Украйна е извършила успешен десант през Днепър според мозъчен тръст и руски военни блогъри

Украинските сили са извършили ограничен десант през река Днепър и са акостирали до село Козачи Лахери на източния бряг на Херсонска област, съобщи в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Засега не е ясно дали украинските военни са успели да се установят на левия бряг на реката или са се изтеглили след като са взели пленници.

На 8 август няколко руски военни блогъри написаха в каналите си в Телеграм, че край село Козачи Лахери украинските сили са десантирали успешно до седем лодки с по шест-седем души всяка, пробили са руската отбрана и са напреднали на 800 метра дълбочина.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо твърди, че целият десант, въпреки че се е състоял, е бил унищожен, отбелязва BBC.

Един от руските военни канали в Телеграм “Тринадцатый”, който се поддържа от бившия военен Егор Гузенко, публикува в сряда снимки на пленени от Украйна руски военни. Групата е водена от майор Томов. Според Гузенков украинците са взели радиостанциите им и се опитали да подмамят още руски войници да влязат в засада. Според Гузенко са убити и пленени 25 руски войници, от тях трима са офицери.

ISW отбелязва, че според информацията на един от руските военни блогъри, руското командване наскоро е преместило „подготвена групировка“ от руски десантчици от Козачи Лахери в Запорожка област, като ги е заменило с мобилизирани войници, отслабвайки руската отбрана в този район.

ISW пише в анализа си, че ще продължи да предоставя консервативна оценка на ситуацията на източния бряг на Херсонска област, докато не получи визуално потвърждение за дългосрочно украинско присъствие в близост до Козачи Лахери или други населени места, разположени на източния бряг.

Според дневния доклад на мозъчния тръст по-скоро става дума за “ограничен рейд през реката, отколкото за по-широка украинска операция”.

Украински официални лица все още не са коментирали операциите в този район.

Руската армия атакува Украйна на 24 февруари 2022 г. и оттогава войната се води изцяло на територията на Украйна. Хиляди украински цивилни са убити, а над 6 милиона са принудени да напуснат домовете си. Русия окупира около 20% от територията на Украйна, като част от нея беше отвоювана обратно.

Украинската контраофанзива започна преди около два месеца и има ограничени успехи.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)