„Умиротворители“. Граждани протестират против изпращането на оръжие за Украйна

"Умиротворители". Граждани протестират против изпращането на оръжие за Украйна

Граждани се събраха в събота пред Народното събрание, за да изразят несъгласие с изпращането на оръжие за Украйна. Освен в столицата подобни походи са организирани в още 19 града, както и пред българското посолство в Лондон.

В началото на месеца парламентът одобри проект за решение, с който България да изпрати оръжие на Украйна и да укрепи собствените си отбранителни способности. Той беше по инициатива на „Демократична България“ и ГЕРБ, като против гласуваха само „Възраждане“ и БСП.

Една от участничките в похода.


Една от участничките в похода.

Протестиращите се обявяват за решаване на конфликта „по мирен път“, както и срещу изпращането на „жива сила“ във войната, каквато не е обсъждана в парламента. Според протестиращите изпращане на оръжие от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на военни.

Десетки други държави предоставят военна помощ на Украйна, като нито една от тях не е изпратила свои войски и не участва във войната.

„От първия ден подкрепяме това България да не участва във войната, да не изнасяме оръжие, България да бъде страната на мира, проблемите да се решават по демократичен начин, а не чрез жертви и убийства и изпращане на оръжие“, каза Георги Свиленски от БСП.

Мая Манолова


Мая Манолова

Сред присъстващите освен представители на левицата е била и лидерката на „Изправи се.бг“ Мая Манолова.

По информация на БНР в Пловдив са се събрали около 50 души, като на протеста е бил поискан реферемдум за излизане от НАТО.

„Ние трябва да бъдем умиротворители, да направим всичко възможно тези два братски народа да седнат на една маса на преговорите“, каза гражданин от протеста във Велико търново пред националното радио.

Предстои изпълнителната власт да даде конкретни предложения за вида и количеството оръжия, което може да бъде предоставено.

Походът в София


Походът в София

Изпращане на оръжие за Украйна беше обсъдено и в рамките на 47-ото Народно събрание, когато предложението беше внесено от „Демократична България“. Тогава парламентът гласува предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна, която не включва изпращане на оръжия и боеприпаси.

Тогава БСП, която беше част от управляващата коалиция, определи решението като „добро и разумно“, защото не предвижда изпращане на оръжие на Украйна. „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ казаха, че решението предвижда такава помощ, каквато Украйна е поискала от България. „Демократична България“ го определи като „компромис“. ГЕРБ го смята за „едно голямо нищо“.

И тогава против бяха депутатите от „Възраждане“, които призоваха към гражданско неподчинение.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)