Унгария може да бъде разследвана за нарушаване на ценностите на ЕС, реши съдът

Процедурата на Европейския парламент срещу Унгария, която е за нарушаване на общите ценности на Европейския съюз, може да продължи. Това става ясно от решение на Съда на ЕС, прието в четвъртък.

През септември 2018 г. Европарламентът гласува с мнозинство от две трети решение, с което се обръща към Съвета на ЕС и го приканва да установи дали под ръководството на министър-председателя Виктор Орбан Унгария подкопава правните стандарти и демократичните ценности на Общността. Процедурата е започната по чл. 7 от Договора за ЕС.

След като решението беше взето, Унгария го оспори пред Съда на ЕС, като се позова на нарушения при изчисляването на гласовете в Европейския парламент. В решението си от четвъртък европейските магистрати обаче отхвърлят тази теза.

Политиката на десния националист Виктор Орбан от години е проблем за ЕС заради опитите му да увеличава държавния контрол над съдебната власт, медиите и академичния живот.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)