Унищожаването на военната промишленост в България продължава

Лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов алармира за унищожаването на военната промишленост в България:

„В разгара на летния сезон, когато се надяват на намален граждански интерес, управляващите правят опит да унищожат една доходоносна индустрия, дългогодишен символ на българската икономика – а именно военната промишленост. С решение на Министерския съвет бе спрян за период от 6 месеца лиценза на оръжейния гигант „Емко“ и бе стартирана процедура за отнемане лиценза на завод „Дунарит“ – и в двата случая, заради внезапно констатирани нарушения. Изправени пред опасността тези предприятия да бъдат затворени и да останат без работа и препитание, преди няколко дни протестираха работниците от „Дунарит“, а днес работещите в оръжейната фирма излязоха на протест в Монтана и затвориха.

Българската оръжейна промишленост винаги е била печеливша, затова и скандалите в нея винаги са били свързани единствено с целенасочено абдикиралият държавен контрол върху тази доходоносна дейност. Разбира се, липса на контрол с цел облагодетелстването на различни частни интереси. Така е и сега – както и при много други закрити и затрити местни производства, освен че умишлено се цели унищожаването на военния сектор, за да бъде прилапан от определени частни интереси, държавата в лицето на изпълнителната власт нехае и за другата си основна дейност, която би следвало да е нейн приоритет, но не е. Това е осигуряването на работа и поминък на българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново не показва с нищо, че може да защити ефективно българската военна промишленост, или че го е грижа за работещите в оръжейния сектор български граждани. Това е ярък пример на липсата на ангажираност на управляващите към обикновения работещ човек, който, освен че води труден живот, за пореден път става заложник на политическо-икономически игри, без някой да защити неговите права. Ние съзнаваме, че протестиращите в последните дни работници са наши родители и наши деца, които имат нужда от пълната ни подкрепа. Те, както и ние, не се интересуваме кой има право в тази борба на олигархични интереси, маскирана зад санкционна дейност от страна на изпълнителната власт. Ние се солидаризираме с тях и искаме както те да запазят работните си места, така и да не бъде унищожен военно-промишления комплекс в България.

Затова ние от партия „Възраждане“ настояваме от българската държавна власт в лицето на управляващите – ГЕРБ и Обединени патриоти – да предприеме веднага съответните действия и мерки, за да не останат без работа и без поминък стотици български семейства и правата на работещите в военно-оръжейната промишленост да бъдат защитени.“


image0 (9K)