Управляващата прозападна партия в Хърватия печели изборите. Ще търси мнозинство в парламента

Управляващата прозападна партия в Хърватия печели изборите. Ще търси мнозинство в парламента

Управляващата дясноцентристка партия Хърватски демократичен съюз (ХДС) печели парламентарния вот в Хърватия, но няма мнозинство, сочат предварителните данни на Държавната избирателна комисия.

Новината идва няколко седмици след изборите в Словакия, където президентските избори бяха спечелени от Петер Пелегрини – близък съюзник на словашкия премиер Роберт Фицо, който поставя под въпрос суверенитета на Украйна и призова за мир с Русия.

Ако ХДС запази властта си в Хърватия, се очаква страната да продължи прозападния си курс в подкрепа на Украйна. Досегашният премиер Андрей Пленкович от ХДС поддържа ясен курс към Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Същевременно партията е обвинявана в корупция.

ХДС ще има 60 депутати в 151-местния хърватския парламент при обработени 97,38% от избирателните секции. Това е с шест места по-малко, отколкото спечели партията на предишните избори.

„Това, което е важно, е, че ХДС за трети пореден път победи убедително. От сутринта се захващаме с формирането на ново парламентарно мнозинство, за да съставим третото си правителство“, каза Пленкович.

Основната опозиционна Социалдемократическа партия (СДП) и нейните коалиционни партньори получават 42 места. Дясната националистическа партия Отечествено движение печели 14 мандата, дясната Мост – 11 мандата, а зелено-лявата платформа Можем – 10 мандата.

В случай че Социалдемократическата партия успее да събере мнозинство, това може да даде тласък на партията на предстоящите избори за Европейски парламент и на президентските избори в края на годината.

Президентът Зоран Миланович, който е член на СДП и е кандъдатът за премиер на партията, се противопоставят на помощта за Украйна. Миланович е защитавал и позиции близки до тези до Москва като например, че НАТО е довела до руската агресия в Украйна.

ХДС доминира политиката на Хърватия от 1991 г. насам, когато страната обявява независимостта си от Югославия. Партията управлява страната, самостоятелно или с коалиционни партньори, през 26 от 32-те години от тогава досега.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)