Учените са открили гените, които формират „непокорната“ коса

Учените са открили гените, отговорни за формирането на трудно сресваната коса. това изследване е публикувано в американския вестник Human Genetics.

Непокорната коса – много къдрава, суха, по-лека. Проблемът възниква в детството, но е възможно подобрение на по- късен етап.

Но защо има „непокорна“ коса? Почти нищо не е известно за нея, защото това е сравнително рядко явление. В литературата има описание за косата само през 1973 г. Има стотици случаи регистрирани до момента.

„Независимо от това, ние вярваме, че страдат много повече хора. Тези, които се депресират от „непокорната“ коса, не е задължително да потърсят помощ от лекар“,казва професор Regina Betz от университета в Бон.
Както се оказа, се срещат три гена: PADI3, TGM3 и TCHH. Първите два съдържат информация за сглобяване на ензими, а третата определя формата и структурата на косата. Нарушаването на дори един-единствен ген носи негативно влияние върху структурата на косата.

Проучването на мутациите на тези гени ще помогне да научите повече за формирането на здрава коса. Положителен момент учените виждат, че „синдрома на трудно сресаната коса“, за разлика от много заболявания на косата, не носи опасност за здравето ни.

Превод: ЗАРАТА


image0 (9K)