Учени зоват: Спрете антибиотиците

Време е за разработването на алтернативни антибиотици, които биха могли да се използват за лечение на незначителни инфекции и това трябва да стане час по-скоро, призовават американски учени от Технологичния институт в Джорджия.

[ad id=“263680″]

Причината е в това, че според оценките патогенните бактерии евоюлират активно и вече към средата на този век почти всички антибиотици ще се окажат неефективни.

Един от възможните проблеми е в това, че стратегиите на развитие са съсредоточени към смяна на антибиотиците при екстремно опасни инфекции, като сепсисът например, където всяка минута, проведена без ефективен препарат, увеличава риска от смърт на пациента.

[ad id=“218001″]

Процесът на естественото еволюционно развитие, който обезпечава устойчивостта на патогена към антибиотиците, произлиза не така често в случай на възбудители на толкова сериозни инфекции. Той като правило протича по-бързо при множеството „второстепенни“ бактерии, провокиращи „временни болежки“ като синузит, тонзилит, бронхит, инфекции на пикочните пътища, обясняват учените.

[ad id=“218548″]

Рецептите за антибиотици се изписват предимно при лечението на тези „дребни“ заболявания, които са около 90% от случаите на използване на антибиотиците. В същото време бактериите, които оцеляват в тези многобройни неголеми сражения срещу „химията“ провокират грандиозните болнични инфекции.

 


image0 (9K)