Фейсбук определя интелекта според профилната снимка?

Учени от университета в Кеймбридж (University of Cambridge) са разработили алгоритъм, с който определят с много висока точност IQ на Фейсбук потребителите

Изследователи в психометрични център към университета са разработили алгоритъм, който позволява да се определи нивото на човешкия интелект според профилните снимки в социалните мрежи, съобщава Digital Trends, цитиран от eurochicago.com.

Този алгоритъм взема предвид не само лицето и фигурата, но и други фактори, сред които са позата в снимката, дрехите, наличието или липсата на приятели. Всичко това дава информация за стила на живот и за начина човек да се представя пред света.

Оказва се, че много от маркерите, по които съдим за човешкия интелект по снимка, не работят и могат да ни подведат. Така например, усмивката и очилата не са твърде свързани с факта, че един човек е умен, а снимките отблизо не са доказателство за глупост.

В същото време е установено, че наистина умните хора са склонни на профилната снимка в социалните мрежи да са сами, в центъра на кадъра, а фонът отзад е простичък и неотвличащ. Фонът на снимката зад тях най-често е зелен и почти не се срещат цветовете червено, розово и лилаво.

 

Цялата новина на английски език може да прочетете тук. И побързайте да си смените снимката с подходяща, защото авторите на изследването отбелязват, че техните открития могат да помогнат на хората по-добре да се представят пред другия пол и пред бъдещи работодатели. Ако нямате снимка на зелен фон, то поне се усмихнете.

 


image0 (9K)