Фердинанд е кръстникът на старозагорското с. Преславен

Село Преславен е възникнало през 16 век или в годините на турското робство с наименование – ГЮРЕДЖИЙ, като основатели се считат братята ГЮРО И ДЖУРО.

През 1917 година цар Фердинанд с Указ преименува селото от Гюреджий на с. Преславен, тъй като през Балканската и Европейската война са дадени много жертви – български войни около 30 човека в т.ч. трима братя ергени – синове на Пейо Енев.

Будителите. Училището в Преславен е със 150-годишна история

При създаването на селото са известните стари родове: Руси-Иванските, Кръстьо-Ганчевите, Цвятко-Диневите и Атанас-Вълчевите. В селото са живели много будни и предприемчиви българи, които са водили ежедневна борба с турския поробител.

През 1873 год. е образувана гораджийската група с ръководител Кръстьо Ганчев с цел да демонтират железопътната линия при Симеоновград, за да спасят апостола на свободата Васил Левски, за който се е очаквало да бъде екзекутиран в Цариград. Групата е взела отпечатъци с восък на болтовете, с които са закрепени релсите, за да приготвят ключове за демонтажа. Когато всичко е било готово идва депеша от София, който обявява, че Левски е обесен край яСофия.

В селото е изградена и поддържана църква с патрон „Свети Архангел Михаил“ със 120 годишна история, благодарение на свещенник иконом – Теодор Пенков. Тя е вписана заедно с дворното место и други допълнителни постройки като национален материален недвижим паметник на културата с художествено значение с писмо № 932 от 27.03.1978 год. Църквата е функциониращ религиозен обект.

Българщината. Читалище „Димитър Наумов“, с. Преславен

През 20 век са се родили знаменити личности в с. Преславен – като Доньо Пехливанов – който е ръководител на Септемврийското въстание в Стара Загора и при превземането на старозагорските казарми е убит в дванадесети пехотен полк.

Друга известна личност е най-големият неврохирург през втората половина на 20 век ген. майор проф. Ганчо Савов, който беше с международен авторитет в своята професия и е извършвал сложни неврохирургични операции във Франция, Германия, Алжир и Корея.

В селото има цех за обработка на сурови кожи. Разполага с 17 000 дка земя в това число 2 000 дка селски мери. Силно развито животновъдство.

 


image0 (9K)