ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от всички турнири под егидата си

Световната футболна асоциация ФИФА и европейската – УЕФА, взеха решение да извадят Русия от всички турнири под своята егида до второ нареждане. Решението е взето от висшите органи на двете организации. В допълнение УЕФА прекратява и многомилионния си спонсорски договор с „Газпром“.

Решението означава, че националният отбор на Русия няма да участва в баражите за класиране на Световното първенство в Катар и съответно да участва на финалите на най-престижния форум. Не е ясно и дали националният отбор на Русия ще може да вземе участие и в „Лигата на нациите“ и предстоящите квалификации за Европейското първенство.

Заедно с това всички руски клубове са извадени от всички клубни състезания на УЕФА. Това през този сезон ще засегне само шампиона на Русия „Спартак“ Москва, който е последният руски отбор, който не е отпаднал от различните надпревари.

„Футболът е абсолютно обединен по случая и изразява пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. Двамата президенти се надяват, че ситуацията ще се подобри бързо и значително, за да може футболът да стане отново път към обединението и мира сред хората“, пишат двете организации в позицията си.

Решението на УЕФА за прекратяване на договора с „Газпром“ слага край на десетгодишно партньорство. По-рано европейската организация смени мястото на финала в Шампионската лига, който трябваше да се играе на „Газпром арена“ в Санкт Петербург.

„Решението влиза в сила моментално и ще покрие всички съществуващи споразумения, включващи Шампионската лига, състезанията за национални отбори и Евро 2024.

В ранните часове на 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, съответно от Русия, Беларус и незаконно анексирания полуостров Крим. Агресията беше осъдена от демократичния свят, който наложи финансови санкции на Русия. Европейският съюз и редица други държави съобщиха, че ще изпратят военна помощ за Украйна.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)