Французин осъди България в Страсбург! В ареста у нас 12 дни не му дали да си зареди телефона

Французинът Венсан Льобоа (31) осъди България в Страсбург, защото 12 дни в софийския арест не е успял да презареди телефонната си карта и да се обади на близките си.

Той ще получи 1000 евро обезщетение и 400 евро за разноски, пише в.Сега.
[ad id=“225664″]
Льобоа пристигнал в София през ноември 2013 г., за да живее с приятелката си. Арестували го през януари 2014 г., след като пробвал да разбие няколко коли и да ги обере. Чужденецът прекарал почти три месеца в ареста, но сключил споразумение с прокуратурата и бил осъден на три месеца затвор, от които му останали да доизлежи само 6 дни.

Той бил отвратен от мръсотията в ареста и в софийския затвор, оплакал се, че хванал стафилококи, че не бил лекуван правилно, че при ареста си охлузил коляното, че хазяинът му прекратил договора за наем и не му върнал депозита и пр. За всичките си страдания Льобоа поиска 90 000 евро обезщетение плюс 30 000 евро за лечение и 15 000 евро за съдебни разноски.
[ad id=“255238″]

Съдът се съгласи, че държавата е трябвало да му даде възможност да се свърже с близките си, въпреки че не е имал пари да презареди телефонната си карта. Все пак той се свързал с френския консул в София и уведомил чрез него приятелката и родителите си.

Източник:bnews.bg


image0 (9K)