Френски джаз като на кино в Библиотеката

На 4 февруари (събота) от 18:00 часа в Библиотека „Захарий Княжески“ предстои концерт, който би бил огромен принос към общата култура на всеки интелигентен човек. Концертът се казва „Джазоспекция“.

Свирят артисти от Държавна опера – Стара Загора: на пианото – Димитър Косев, диригент; флейта Ива Профирова и двама гост-музиканти – Илия Игрибозов – контрабас и Атанас Георгиев – ударни. Режисьор е Славчо Николов, а мултимедията е на Пламен Асенов.

Ако смятате, че джаз е какофонична музика за сноби и отвеяни арт-хора, ще промените мнението си, когато чуете Джазоспекция, пише Уляна Кьосева в dolap.bg. Ще го промените изцяло! Или поне за час и нещо ще изпитате голямо удоволствие. И после – поне още цялата вечер. Поне! Със сигурност ще е и за по-дълго, защото музиката остава в паметта заедно с вълнуващите кадри от филма „Барака“.

За композитора на музиката: Клод Боулинг youtube.com има репутацията на един от най-известните представители на френското джазово изкуство. Изиграва огромна роля за възраждането на френския джаз през 60-те години на 20. век.

За филма „Барака“ на Рон Фрик /1992 г./, от статията на Ваня Николаева: public-republic.com
Какви сме били и откъде идваме? И по точно какви сме в днешни дни! Унищоженията и жестокостите, който сме сторили през вековете. Какво ли ще остане, след като ни няма вече? Между ритуалите на тибетските монаси, дервишите и ортодоксалните евреи ще откриете прилики повече отколкото бихте очаквали. „Барака“ обхваща кътчета от цял свят и представлява само звук и картина.

Още за концерта прочетете ТУК


image0 (9K)