Халеп срещу Вожняцки е женският финал на Australian Open

Симона Халеп (Румъния, на снимката) и Каролине Вожняцки (Дания) за първи път в кариерата си ще играят на финала на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставената под номер 1 и водачка в световната ранглиста Халеп елиминира трудно шампионката в Мелбърн от 2016 година и 21-а в схемата Анжелик Кербер с 6:3, 4:6, 9:7.

Румънката стартира страхотно със серия от пет поредни гейма по пътя си към успеха в първия сет, а във втория поведе с 3:1, но допусна обрат.

Третата част беше изпълнена с драма и обрати. Кербер започна с пробив, но Халеп веднага го върна, а след това реализира нов брейк и при 5:3 сервираше за мача, но не успя да спечели подаването си. В десетия гейм румънката пропусна два мачбола при сервис на съперничката, а веднага след това Кербер проби за 6:5 и на своя сметка сервираше за мача. Германката също пропиля два мачбола в 12-ия гейм, след което Халеп получи нов шанс при 8:7 в своя полза и се възползва от общо четвъртата си възможност, за да триумфира.

Румънката ще търси първа титла в турнирите от Големия шлем след двата си загубени финала на „Ролан Гарос“ през 2014 и 2017 година.

[ad id=“263680″]
„За първи път съм на финал в Австралия. Много съм щастлива, но и доста уморена. Мачът беше много тежък физически. Тя е много труден съперник, подобрила е играта си, връща почти всяка топка. Днес имах възходи и спадове в играта си. Първо аз пропуснах два мачбола, след това и тя имаше два. Опитвах се да запазя спокойствие във всяка ситуация. Радвам се, че успях“, коментира Халеп.

В другия полуфинал поставената под номер 2 Вожняцки спечели с 6:3, 7:6(2) срещу белгийската сензация Елизе Мертенс.

Вожняцки взе първия сет след единствен пробив за 3:1, а във втората част тя отново реализира брейк за 3:2 и при 5:4 сервираше за мача, но се пропука. В последвалия тейбрек тя взе първите три разигравания и до края доминираше.

Датчанката също ще се стреми към първи трофей от Шлема след загубените си два финала досега на Откритото първенство на САЩ през 2009 и 2014 година.

[ad id=“263680″]

„Двете се познаваме много добре. Мачът няма да се различава много от днешния. И за двете ни е голямо предизвикателство. В такава ситуация трябва да бъдеш смел, агресивен, да дадеш всичко от себе си, да вярваш, пък каквото стане“, каза Халеп.

Двубоят има и друго значение, тъй като новата шампионка в Австралия ще бъде и номер 1 в световната ранглиста по тенис от понеделник.


image0 (9K)