Хампарцумян: Светът влиза в рецесия, чакат ни трудни времена

Премиерът Кирил Петков съобщи днес, че енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през май.

„Най-вероятно ще се опитат с временни мерки да си купят време или да осигурят подкрепа, с цел оцеляване на най-засегнатите компании. Премахването на акциза на газа временно ще свърши работа, но това не е устойчив модел. Вярно, ние не сме големи потребители на газ, ще се намерят новите вериги за доставка и на суров петрол, и на газ“, каза председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него рафинерията ще си пренастрои процесите така, че да работят с по-лек петрол.

„Това може би ще бъде свързано с поскъпване на горива и енергията. Понижението на цените може да отнеме години. Имаме война, жестока агресия на много близо, имаме нарушаване на традиционните доставки на енергия, които отдавна трябваше да сме диверсифицирали“, допълни Хампарцумян в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му има всички признаци, че светът влиза в рецесия.

„Ще удари по различен начин различните държави и различните бизнеси, но ни чакат по-сложни и по-трудни времена. Никой не иска да зависи толкова много от Китай“, поясни председателят на Българския форум на бизнес лидерите.

И бе категоричен, че старият свят няма да се върне.

Попитан какво ще се промени при кредитирането, той отговори: „По-труден ще стане достъпът до кредити. Дори Ковид-19 повлия по-малко негативно, отколкото очаквахме.“

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)