Хелмут Кол дарявал средства за нацисти-затворници

Като млад политик Хелмут Кол (1930 – 2017) е дарявал средства на организация, подпомагаща намиращи се в затвора нацистки престъпници и техните близки, съобщава германското издание Der Spiegel, като привежда данни, съгласно които, според „стария канцлер“ Паул Хаусер, „бащата“ на страховитата паравоенна организация Вафен-СС, е бил „достоен човек“.

[ad id=“263680″]

Съответните документи, които потвърждават информацията, стават достъпни за обществеността едва сега, предаде „Фокус“.

От тях става ясно, че годишно Кол е дарявал около 200 марки на „Фонд Хаусер“, набиращ средства за подпомагане на нацистки и техните роднини.

Фондът е основан през 1962 г., когато самият Хаусер все още е бил жив, като част от организацията HIAG (Асоциация за взаимопомощ на бивши членове на Вафен-СС), член на която е бил и самият той. Каузата й е била реабилитиране на репутацията и правния статус на Вафен-СС. Фондът, който носи името на Хаусер, е създаден за социална дейност.

[ad id=“218001″]

Кол е смятал генерал-полковника на Вафен-СС за „достоен човек“. От редакцията обаче подчертават, че активистите на Паул Хаусер са извършили военни престъпления. Изданието не пропуска да отбележи, че той е оказвал съдействие за укриване на нацистки престъпления и техните извършители.

[ad id=“218548″]

Der Spiegel припомня на читателите, че Хелмут кол също е показал „странно разбиране“ за Вафен-СС. През 1985 г. той предизвика скандал, когато заедно с тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън посети военно гробище, в което са положени тленните останки на членове на организацията.


image0 (9K)