Хенри Кисинджър с мрачна прогноза за политическата ситуация в глобален мащаб

Експертът по международни отношения Хенри Кисинджър, който е бивш Държавен секретар на САЩ,  предупреди американския Сенат, че световният ред се разпада.

[ad id=“263680″]

Кисинджър смята, че във Вашингтон трябва да се подготвят за глобална дестабилизация.

„Международната ситуация, с която САЩ се сблъскват, е без прецедент“, заяви Кисинджър пред авторитетното издание „Старс енд страйпс“.

По думите му не става въпрос за случайни и индивидуални кризи на различни места по света, а за системен провал на световния ред.

[ad id=“225664″]

Кисинджър посочи, че САЩ се сблъскват със краткосрочната заплаха от страна на оръжейните програми на Северна Корея, със средносрочните заплахи от разширяващите се конфликти в Близкия изток и засилващи се предизвикателства за настоящия световен ред.

В същото време според него САЩ вече изостават по отношение на развитието на „оръжията на бъдещето“ като изкуствения интелект например.

„Надвисващото разпадане на световния ред се засилва през последните две десетилетия. Традиционните белези на противопоставянето на великите сили се завръщат. Това, което усложнява тази динамика, е скоростта на развитието на технологиите, чийто необикновен прогрес заплашва да задмине нашето стратегическо и морално въображение. Той създава нов потенциал за действително катастрофални сблъсъци между нациите“, смята Кисинджър.


image0 (9K)