Хиляди хора протестираха в Белград срещу масовите стрелби и реакцията на правителството

Хиляди хора протестираха в Белград срещу масовите стрелби и реакцията на правителството

Десетки хиляди сръбски граждани излязоха по улиците на сръбската столицата Белград в събота, за да протестират срещу реакцията на правителството на двете масови стрелби в началото на май, при които бяха убити 18 души.

Протестиращите поискаха оставките на президента Александър Вучич, министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и Александър Вулин, директор на сръбската агенция за сигурност. Противници на Вучич го обвиняват в създаването на атмосфера на безнадеждност и разделение в страната, което според тях косвено е довело до масовите стрелби. Демонстрацията беше четвъртият подобен протест през последните седмици.

Осем деца и един охранител бяха убити, а няколко други деца и един учител бяха ранени при стрелба в училище в Белград на 3 май. Стрелецът е 14-годишен седмокласник.

Ден по-късно още осем души бяха убити и най-малко 13 бяха ранени при нова масова стрелба в село Дубона край град Младеновац, на 42 километра южно от Белград.

В отговор на убийствата държавата предприе акция за отнемане на оръжия от граждани, а охраната около училищата беше засилена. Министърът образованието Бранко Ружич подаде оставка.

Сръбските власти съобщиха, че са събрали около около 13 500 оръжия, които са били предадени от гражданите след масовите стрелби.

Властите обявиха едномесечен период на амнистия за гражданите, в който да предадат нерегистрираните оръжия, за да не бъдат осъдени на затвор. Мярката е част от борбата срещу притежанието на нелегални оръжия след двете масови стрелби.

Сред предадените оръжия има ръчни гранати, автомати и противотанкови ракетни установки. Смята се, че Сърбия е на едно от първите места в Европа по брой на оръжия на глава от населението. Много от тях са останали от времето на войните през 90-те години на миналия век и са притежавани незаконно.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)