Хистерията е болест, която заплашва по-чувствителните

Наясно ли сме с това какво е точно хистерия?

Хистерия е  първото психично разстройство при жените, точно описано през второто хилядолетие преди Христа, а до изследванията на Фройд се смята за изключително женска болест.

Над 4000 години тази болест е смятана за нещо специално и мненията са доста различни за нея. Смята се, че хистерия се лекува с билки или сексуална абстиненция, че жената се пречиства с огън, тя се асоциира с магия. Въпреки това, дори и в края на 19-ти век, учените още не са били наясно с механизма на болестта.

[ad id=“225664″]

Жените в различните епохи са страдали от хистерия, дори и днес болестта все още изумява учените.

Това  е психично разстройство, което често е неразбрано и изтълкувано погрешно. Има различни псевдо теории за хистерията.

Проучвания доказват, че през 19-20 век хистерията не е изключително женска болест, а  се среща и при мъжете. Проучвания през 20 век изследват задълбочено  факторите на околната среда в емоционалната еволюция и поведенческата феноменология .

Оказва се, че доста от хората са с  погрешна диагноза хистерия, което е довело до промяна в тяхната личност. Днес хистерията се отнася към дисоциативните разстройства.

В основата на развитието на хистерията стоят самообвинението, ниското самочувствие и безпомощност. Това води до значителна промяна в емоционалното равновесие.

[ad id=“263680″]

Често сте чували израза: „Остави я, тя е изпаднала в хистерия“!

Хистеричната проява е породена от свят на „дисоциация“, хистерията наистина засяга много повече жените, отколкото мъжете – относителното съотношението е 2.5 към 1 в сравнение с мъжете.

Много малко хора се лекуват от хистерия, защото повечето от тях не съзнават, че това е здравословен проблем.

Днес хистерията повечето хора схващат като описателна нарицателна категория, която е с негативен емоционален контекст.

[ad id=“236999″]

Хистерията е болест.

Като заболяване, хистерията е предимно психическо  разстройство на жените. Ето някои от класическите симптоми на хистерия: чувство на задушаване, кашлица, драматични припадъци, парализа на крайниците, загуба на говора, загуба на слуха, забравяне на майчиния език, повръщане и отказ от приемане на храна.


image0 (9K)