Хормонално и бактериално акне – как да ги различите?

Почти всеки от нас е изпитвал дразнещ пристъп на акне поне в един или друг момент от живота си – това е едно от онези неизбежни неща на порастването. Но за някои акнето може да бъде разочароващо често явление. Ако сте от онези хора, които изглежда, че не могат да успокоят пъпките си независимо какво опитвате, една стъпка, която може да бъде наистина полезна, е да знаете какво причинява появата на пъпките ви.

Всички видове фактори – като промени в нивата на хормоните, натрупване на бактерии в порите и дори възпаление – могат да причинят обостряне на акне. За да ви помогнем да стигнете до дъното на всеки проблем, който изпитвате, ние разбиваме на части и обясняваме какво всъщност представлява хормоналното и бактериалното акне, защо се появяват и как можете да ги третирате.

Какво е хормонално акне?

Хормоналното акне се предизвиква от хормонални колебания, които се случват в различни периоди от живота като овулация, менструация, бременност, менопауза или ако имате медицинско състояние като синдром на поликистозни яйчници.

Хормоналното акне често се появява като наситеночервени и „нежни“ кисти. Много често се среща в долните части на лицето, така че може да го забележите по линията на челюстта, брадичката, шията или бузите. То се причинява от чувствителността на кожата към доминиращите мъжки хормони, наречени андрогени – основен виновник е тестостеронът. Те стимулират мастните жлези да произвеждат повече масло, което подхранва бактериите, причиняващи акне, което пък ги кара да растат и да запушват порите.

Азелаинова киселина – невъзпетият герой в борбата с акне

Бюти съвети: Млечна киселина срещу акне и фини линии

Диета при акне – какво да ядете за по-чиста кожа?

Какво е бактериално акне?

Бактериалното акне не е точно истинска форма на акне само по себе си, но появата на пъпки може да бъде причинена от бактериален свръхрастеж, възпаление и повишено производство на себум.

Експерти обясняват, че бактериалното акне е възпалителна реакция около порите и космените фоликули, причинена от комбинация от бактерии и други фактори. Гъбичните и бактериалните организми са нормални обитатели на кожата и съставляват нашия естествен кожен микробиом, подобно на чревната микрофлора. Когато има дисбаланс или нарушаване на микробиомния климат, това предизвиква акне.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)