Храни, които могат да нанесат сериозна вреда на организма

Изследване определи продукти и подправки, които ги имаме за полезни, но  може да се окажат твърде опасни.

Кои храни и продукти могат да нанесат сериозна вреда на организма,  събрани от zdrave.to:

• Картофи. Този продукт може да провокира развитие на диабет, ако го консумирате сутрин, обед и вечер. Особено, ако става дума за пържени, печени и варени с кората. Именно в него се натрупват вредните вещества от почвата и въздуха.

• Мед. В този много полезен продукт има спори на ботулизма и е особено опасен за децата. Тези спори могат да се задържат в червата и да образуват смъртноопасна отрова. Не се препоръчва да се дава мед на съвсем малки деца.

• Риба тон. Тази морска риба е източник на белтъчини и полезните мастни киселини омега-3,  но ако прекалявате с консумирането, рискувате за здравето си. Рибата тон съдържа потенциално токсични тежки метали, като живак, обяснява клиничният диетолог Стефани Гатшет. Голямото количество риба тон увеличава риска от патология на бъбреците и нервната система. Да внимават бременните, за да не навредят на бебето!

• Диви горски гъби. Западните диетолози предупреждават, че в гората можете да попаднете на доста опасни за здравето гъби, които не познавате, и това води до десетки смъртни случаи на година в целия свят, а хиляди хора попадат в болница, казва диетологът Хизер Ханкс.

• Суши. Според експертите, тази популярна японска храна може да е опасна за здравето. Много видове риби са носители на паразити, а когато рибата се консумира сурова, те могат просто “да се преселят” в храносмилателния тракт на човека. Суровата риба, е потенциален източник на салмонела и други вредни бактерии, обяснява диетологът.

• Бъз. Плодовете на това растение се приемат като добавка заради техните имуностимулиращи свойства, но могат да предизвикат сериозни проблеми със здравето. Недоузрелите плодчета провокират диария и повръщане, предупреждава д-р Крис Ейри, д.м.н. Според него, хората с автоимунни заболявания, както и бременните и кърмещите жени, въобще не бива да употребяват бъз.

• Индийско орехче. Прекаляването с тази подправка може да доведе до печални последствия. Достатъчни са 2-3 чаени лъжички индийско орехче, за да умре човек, предупреждава д-р Ейри.


image0 (9K)