Хърватският премиер: Няма да използваме руската ваксина преди да одобряването й в ЕС

Хърватският премиер Андрей Пленкович поясни, че страната му няма да използва руската ваксина „Спутник V“, докато не бъде дадена зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Той заяви това в интервю за френската телевизия France 24, по време на посещението си в Брюксел, цитиран от скопския вестник “Независен“ и Агенция „Фокус“.

„Казахме, че ще започнем разговори с руската страна, но ще я използваме (ваксината – бел.ред) едва след като бъде одобрена от ЕМА“, обясни Пленкович.

Запитан какво мисли за факта, че Сърбия ваксинира населението си по-бързо от Хърватия, Пленкович каза, че Белград няма същите законови задължения, тъй като не е член на ЕС.

„Напредваме, но чакаме обещаните дози да пристигнат в Хърватия, за да можем да гарантираме туристическия сезон, разбира се, следим всичко, което се случва в региона, и в Унгария, Босна и Херцеговина. Сърбия също така няма задължение да следва случващото се в ЕС. Тя реши да вярва на Китай и Русия за ваксини, но те имат различни правни режими и различни отговорности, нашият подход е разумен, естествено и ние искаме да ускорим процеса, каза още хърватският премиер.

 


image0 (9K)