Царско орле късметлия спасиха в центъра за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора

Това е история за царско орле с голям късмет, но и история, която може да  научи нас – човеците, на любов и всеотдайност…

Така започва разказът на специалистите от Спасителния център за диви животни в Стара Загора за спасяването на едно птиче.

И продължават:

От едно телефонно обаждане в Спасителния център на Зелени Балкани разбрахме за намерено „орле“. На сигнала, екипът ни, изпълнен с голяма доза скептицизъм, все пак се отзова и под едно дърво, насред полето, намери наистина орле. И то,не какво да е, а царско! Установихме, че двойката, обитаваща гнездото на върха на дървото, има три малки и едното, най-малкото, по някаква причина се е озовало на земята.

Щастливо обстоятелство, съвсем не случайно е, че в Спасителния център на Зелени Балкани от години поддържаме двойка царски орли. Всяка пролет женската снася яйца, но не излюпва малки. Въпреки това, екипът ни взе решението да не разтрогваме двойката, а да я „пазим“ за приемно семейство на диви малки.
И ето че съдбата на орлето се усмихна за втори път в тази история, тъй като веднага след поставянето му в гнездото, то бе прието с особена любов и отглеждано близо три месеца с цялата нежност на света от приемното си семейство.

Преди дни, съвместни екипи от експерти на Зелени Балкани и Българско дружество за защита на птиците взе  решение, че е време малкото да направи първата крачка към свободата си. След предварително обсъждане и мониторинг, проведен от БДЗП, набелязахме дива двойка царски орли с едно малко на същата възраст, като нашето. И използвахме това, за да настаним в гнездото им пилето от Центъра, така че конкуренцията между двете малки да е незначителна. Ето, че трети път в тази история, съдбата се усмихна на младото пиле и то вече се отглежда от своето второ приемно пернато семейство, в очакване на първия си полет.

Използвахме момента и двете пиленца да бъдат маркирани със сателитен предавател, за предоставянето и поставянето на които благодарим на нашите колеги от БДЗП.
Подлагането на спасени малки царски орли на диви приемни семейства от същия вид, е иновативен за страната ни метод, прилаган от Зелени Балкани и в други подобни случаи. Новото тук е, че малкото преди това е отглеждано за известен период и от двойка орли в изкуствени условия.

Целият този подход значително повишава шансовете на спасените птици за успешно адаптиране към самостоятелния живот.

Ще продължаваме да следим живота на царското орле вече от разстояние и се надяваме да имаме още много добри новини от него занапред – си пожелават от Спасителния център.


image0 (9K)