Цачева: Няма как надзирателите да получат с 20% по-високи заплати, и в МВР не е така

Диалогът със синдикатите на Главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ не е преустановен, твърди министърът на правосъдието

[ad id=“263680″]

Министърът на правосъдието коментира пред журналисти въпроса с увеличението на заплатите на надзирателите. Служителите на затворите протестират и настояват възнагражденията им да бъдат уеднаквени с тези на МВР.

„На 25 януари беше последната ми среща със синдикатите на служителите в затворите, които продължават да настояват за 20% увеличение на възнагражденията. Няма как министърът на правосъдието да ги вземе от бюджет, който е разпределил 5%“, каза Цачева пред медиите. Министър Цачева бе на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси.

[ad id=“218001″]

Цецка Цачева обясни подробно колко пари са необходими за увеличение на заплатите на служителите на затворите: „Според изчисление при 10% увеличение – сумата е над 13,8 млн. лева. От бюджета, с който министерството разполага в момента, няма как. А за увеличение с 20% сумата е в двоен размер!“

„В Министерството на финансите се правят анализи. Търсят се варианти за доближаване на възнагражденията на служителите в охраната и в ГД „Изпълнение на наказанията“. На този етап се търси решение на въпроса“, продължи тя.

„В диалог съм с министър-председателя Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов. През дните от искането на синдикатите до момента предоставяме всякаква информация, която се изисква от нас по отношение на бюджетите“, обясни министърът.

„Диалогът със синдикатите на Главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ не е преустановен. Наясно съм с исканията им“, посочи Цецка Цачева.

„Винаги съм споделяла пред тях, че трябва да има съответствие във възнагражденията, но 20% не са получили дори служителите в МВР“, коментира тя.

В отговор на въпрос защо полицаите да могат да получат 100 млн. лева, а служителите в затворите – не, министърът посочи: „Не ми е известно полицай да е получил част от тези пари“.

[ad id=“218548″]

„В диалога по отношение на подобряването на условията на труд нямаме спорове. Не така стои въпросът по отношение на възнагражденията на служителите в затворите“, посочи още министърът на правосъдието.

„В бюджета за 2018 година общо са предоставени средства за увеличение на възнагражденията в размер на 5%“, припомни Цецка Цачева.

„Била съм коректна през над 4-месечния диалог със синдикатите. Редица системи са недофинансирани, но такъв е законът, това са числата в бюджета“, коментира тя. „Съобразявам се със Закона за бюджета, така както е гласуван в пленарна зала“, заяви министърът. „Възможно е да се прецизират щатни бройки, това е направено още през декември 2017 година. Актуализирах щатното разписание, в което в затворите, където има най-голяма нужда сме прехвърлили бройки“, обясни Цецка Цачева.

[ad id=“236480″]

„Това, което е възможно по бюджета, го правим, и това не се отрича от синдикатите“, каза още тя, цитирана от „Фокус“.

Депутатът от БСП Тодор Байчев коментира: „Бяхте поели определени ангажименти, имаше и предварителни разговори. От пресата научавам, че преговорите са доникъде“. „В затворите условията на труд са доста специфични, там могат да работят само здрави и силни, психически устойчиви хора“, посочи депутатът.


image0 (9K)