Цени, заплати, пенсии, данъци. Какво ново влиза в сила от 1 януари

Цени, заплати, пенсии, данъци. Какво ново влиза в сила от 1 януари

Годината започва с промени – от 1 януари влизат в сила нови цени на винетките и природния газ, нова минимална заплата, изменения в данъци и социални плащания, както и различни условия за пенсиониране. А в градския транспорт вече ще се пътува с електронни билети.

Минималната месечна работна заплата вече е 780 лв. Размерът ѝ се повишава с 9,9% спрямо досегашната от 710 лв. Повишението ще струва на бюджета за една година над 300 млн. лв.

С 22 на сто се увеличава и линията на бедност – от 413 на 504 лв.

По-висок вече е и прагът за регистрация по ДДС – 100 000 лева. Досега прагът беше 50 000 лв. 9-процентните намалени ставки, въведени заради Covid-кризата, върху хляба и брашното, ресторантьорските, кетъринг услугите и използването на спортни съоръжения също се удължават с една година. През декември парламентът реши да остави на по-ниска ставка книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени.

По-евтини с 10% вече са електронните винетки. Годишната струва 87 лв., с 10 лв. по-малко. Тримесечната винетка поевтинява от 54 лв. на 48 лв., а месечната – от 30 на 27 лв. Седмичната и уикенд винетката ще се купуват съответно с два и един лев по-малко и ще струват 13 и 9 лв.

Отпада обаче мярката за подпомагане на шофьорите с отстъпка от 25 стотинки на литър заредено гориво.

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)да обяви нова цена на природния газ за януари, но тя ще е по-ниска от поисканите от „Булгаргаз“ през декември 204.53 лева за 1000 куб. метра без данъци и такси. Очаква се цена около 186 лева. Така скокът би бил над 27.6%, а не 40%, каквото беше искането на държавния доставчик.

Въпреки увеличението, цената на парното отопление за битовите клиенти няма да се увеличи, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Хората с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, вече ще получават 287,28 лв. месечно – с 52 лв. повече.

За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест месечната подкрепа се увеличава с близо 30 лв. и вече е 151,20 лв.

Изискванията за навършени години и осигурителен стаж се увеличават по график, който беше приет още през 2015 г. През 2023 г. мъжете придобиват право на пенсия при навършени 64,5 години и осигурителен стаж от 39 години и 4 месеца. Условието за за възраст нараства с два месеца, а за стаж – с един.

Жените вече получават право на пенсия при навършени 62 г. – с два месеца повече, отколкото пенсиониралите се през 2022 г. Второто изискване е да са натрупали 36 години и 4 месеца стаж, също с два месеца повече.

Увеличението ще продължи в годините докато не достигне до 65 г. с 37 г. стаж за жените и 65 г. и 40 г. стаж за мъжете. За мъжете това ще стане през 2029 г., а за жените – през 2037 г.

БНБ повишава основния лихвен процент на 1,42 %. Плавното му повишение започна още през октомври заради инфлационните процеси. ОЛП се прилага ограничено на банковия пазар у нас и засяга някои левови кредити. Увеличаването е на фона на повишените лихвени нива от Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар у нас.

В столичния градски транспорт вече се пътува с електронни билети за време, които задължително трябва да се валидират при качване в превозното средство. Предлага се и нов вид превозен документ – 24-часова карта за неограничен брой пътувания с всички видове транспорт, като цената е 6 лева. Има и 72-часова карта за 15 лева, както и седмична с два безплатни дни. Отпадат превозните документи на хартия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)