Ценни картини, златни кюлчета и бижута са конфискувани при мащабна операция срещу прането на пари и укриването на данъци

Прокуратурата в Холандия обяви, че е проведена голяма операция срещу лица, които са замесени в пране на пари и укриване на данъци. При нея са иззети ценни картини, златни кюлчета, луксозна кола и бижута.

В акцията участват представители на прокуратурата и полицията от още няколко страни – Франция, Германия, Великобритания и Австралия.

Te разследват около 3 800 сметки в швейцарска банка, които са свързани с Холандия. Това е станало по сигнал, че организирана престъпна група се занимава с пране на пари и данъчни измами.

В Холандия са претърсени жилища на четири места. Двама души са задържани за разпит.

Австралийските власти обявиха, че разследват 340 души, които са заподозрени за данъчни измами.

Във Великобритания съобщиха, че са започнали разследване за укриване на данъци и пране на пари срещу голяма финансова институция и нейни служители.

Главният прокурор на Швейцария обаче реагира остро, защото не е бил уведомен предварително за операцията. В съобщение до агенция „Ройтерс“ високопоставеният магистрат обяви, че иска писмено обяснение от холандските власти.

bbc.com


image0 (9K)