Чавдар – една от най-малките общини в България, крие уникална природна и много забележителност

Селото Чавдар се намира в Софийска област в Златишко-Пирдопската котловина. Средна надморска височина тук е 570 метра. На север общината граничи със Стара планина, а на юг навлиза в Средна гора. Община Чавдар е една от най-малките общини в България.

Село Чавдар е наследник на най-старото население, откривано от учените в Средногорието, доказателство за което са археологическите разкопки на селищната могила край р. Тополница, показали, че организиран живот тук е имало още преди 7000 години. Селището е възникнало в непосредствена близост до източници на обилна питейна и течаща вода, в район, подходящ за земеделие, скотовъдство, лов и риболов. Очевидно природата е съчетала върху малка площ много подходящи условия за отседнал живот, които са били оценени още през времето на ранния неолит.

Атракции и забележителности в община Чавдар:

1.“Сакарджа“ и „Братия“

Горската територия на общината е благоприятна среда за развитието на ловно-стопанска дейност. Атрактивни туристически дестинации в община Чавдар са двете хижи – „Сакарджа“ и „Братия“, разположени високо в Същинска Средна гора. „Братия“ се намира точно под едноименния връх на 1240 м. надморска височина. Тя разполага с 49 легла, а „Сакарджа“ – с 36.

2.“Казаните“

Други атракции са „Казаните“ и „Портите“. „Казаните“ е уникална природна забележителност близо до с. Чавдар, представляваща съвкупност от 5 малки водопада, които образуват еврозионни котли. До „Казаните“ ще бъде изградена екопътека.

3.“Портите“

„Атракцията „Портите“ е разположена точно на границата между Княжество България и Източна Румелия.

4. Археологически парк

Археологическият парк се вписва в интегрираното мащабно туристическо решение, което изпълнява община Чавдар – увеселително-развлекателен комплекс „Параклиса“. В парка има работилници за обработка на кожи, за производство на каменни оръдия и керамични съдове. За любителите на автентичните изживявания е предоставена възможност и за нощувка в неолитните жилища. На мястото, освен археологическия парк, вече е изграден параклиса „Св. Петка“, заслон с барбекю, места за хранене, магерница и закрита сцена. По този начин на сравнително малка площ е създадена уникална възможност за интегрирано съчетаване на поклоннически. развлекателен и културен туризъм.


image0 (9K)