Часовникът в Стара Загора получава точно време директно от спътников сигнал

[ad id=“225664″]

Тик-так, тик-так! Часовникът е едно от най-древните човешки изобретения. Той задоволява естествената ни нужда да измерваме кратки интервали от време.

Часовникарството е занаят, древен като света. Ако има професия, за която не се притесняваме, че ще изчезне – това е тази на часовникаря. Друг е въпросът, че се видоизменя – от пръчката, забита в земята на слънце, до микроелектрониката и кой знае накъде в бъдещето…

В миналото е било практика да се поставят часовници на важни обществени сгради, включително и на камбанариите на църквите. Всъщност отмерването на времето тръгва точно от църквите и манастирите в Европа. Идеята е била молитвите на монасите да имат някакъв синхрон и периодичност. Първите часовници са били с една стрелка. Днес градските часовници са станали неотменна част от градския живот.

[ad id=“263680″]

Предлагаме ви да се запознаете с един от онези хора, смятани някога за почти магьосници заради умението им да впрегнат времето в уред, да ни покажат самото време. Спeциaлиcтът инж. Гeopги Милчeв е на 56 години, пoтoмcтвeн чacoвникap. Занаятът е предаден от баща му. Реставрира часовници в България и чужбина.

За първия работен ден:

„Беше септември 1979 г., дадоха ми комплект инструменти, бюро, което до ден днешен пазя и първия будилник. Тогава съществуваха само механични часовници – от големите будилници до деликатните дамски часовничета“, спомня си Георги Милчев.

[ad id=“236993″]

За един градски часовник:

Часовникът пред Универсалния магазин в Стара Загора е дело на друг софийски майстор, Гаро Шадиян. Дарение от  старозагорския Ротари клуб. Благодарение на оборудването, което Георги Милчев доставя, часовникът работи с абсолютна точност. Часовникът е изпълнен в ретро стил и се вижда еднакво добре от четирите посоки на кръстовището. Конструкцията е висока около 4 метра и е изработена от чугун и стомана в старозагорската леярна. Часовниковият механизъм е чешко производство. Часовниците са четири, всеки със самостоятелен механизъм, но с единно електронно управляващо устройство. Автоматично преминава към лятно часово време и се сверява също автоматично. Има GPS, благодарение на който часовникът получава сигнал за точно време от спътник в космоса.

[ad id=“236999″]

За бъдещето на занаята: 

astrologichen chasovnik (1)_resized    scupen chasovnik_resized  chasovnik-uikend_resized

„Часовниците имат своята историческа стойност. Родоначалници на часовникарите са бижутерите. Съвременният часовник по-скоро е бижу. От столетия аксесоарът е символ на престиж и задължителен елемент от стила и облеклото.“ Дали времето тече по-различно за човек с толкова деликатна професия „Времето е психо-физична величина. Човек има представа за време, притежава биологичен часовник. Човекът и времето са неразривно свързани. Времето за него може да спре, може и да се забърза, всичко зависи от нас самите.“ 

Автор: Мая Матева

[ad id=“237001″]


image0 (9K)