„Черен списък“. Лидерите на ЕС се споразумяха за санкции срещу Беларус

Европейските лидери се споразумяха за санкции срещу беларуски представители заради потушаването със сила на протестите след президентските избори в страната и заради изборни манипулации. Това потвърди председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БТА.

Предстои да бъде публикуван черен списък с около 40 беларуски представители, сред които засега не е името на президента Александър Лукашенко, стана ясно от думите на Мишел.

До деблокаж в разговорите в Брюксел относно санкциите срещу Беларус се стигна, след като Европейският съвет се съгласи да отправи и твърдо послание, съчетано със заплахи за санкции към Анкара, ако тя не престане с незаконните си сондажи в териториалните води на Кипър.

Протестите в Беларус продължават. Те започнаха н 9 август, когато се проведоха президентски избори. Управляващият от 26 години Александър Лукашенко се обяви за победител с близо 80% подкрепа.

Святлана Циханоуска, която беше негов опонент на вота, оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. Веднага след това опозиционната лидерка беше принудена да напусне страната и оттогава се намира в Литва.

САЩ и страните от ЕС не признават резултатите от изборите и призовават за оттеглянето на Лукашенко, както и за провеждането на нов, честен вот. Вместо това, Лукашенко положи клетва като президент на тайна церемония на 23 септември.

 

ВИДЕО: „Боже, още колко години ще продължи?“

 

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)