ЧЕСТИТО! Депутатите си вдигнаха заплатите със 141 лева, вижте по колко ще прибират:

Депутатите в 44-ото Народно събрание си вдигнаха основната заплата. Тя вече става 3243 лева или със 141 лева повече от досегашното им възнаграждение.

[ad id=“255238″]
Това показват данните за средната работна заплата в страната, които Националният статистически институт (НСИ) обяви днес.
Реално парите, които депутатите прибират обаче са доста повече, тъй като към основната им заплата се начислява бонус за участие в парламентарни комисии и клас за трудов стаж.
Основната заплата на народните представители се формира от утрояването на средната работна заплата в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие. За септември в държавните ведомства средното възнаграждение е било 1081 лева, докато за юни, последният месец на предходното тримесечие, е възлизало на 1034 лева.
Повишаването на работните заплати на депутатите автоматично води и до ръст на заплатите на премиера Бойко Борисов, който взема с 55% повече от редови депутат и на министрите му, чиито заплати са с 30 на сто по-високи от парите на народните представители.
Основната заплата на министър-председателя за първи път става над 5000 лева, но все още ще е по-ниска от тази на шефа на охраната в АЕЦ „Козлодуй“ Пешко Караджов, който бе уволнен след заплахи към служител на МВР, а след това възстановен на работа от съда.

[ad id=“255238″]
„Намазва“ и вторият управленски ешелон в изпълнителната власт. Съвсем наскоро, миналия месец, правителството промени методиката, с която се определят размерите на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър председателите, с което на практика възнагражденията им бяха удвоени. Те вече получават 85 на сто от основната месечна заплата на министър, а с новото увеличение и техните доходи нарастват пропорционално.
Според обявените днес данни на НСИ средната брутна месечна работна заплата (общо за обществен и частен сектор) за юли 2017 г. е била 1039 лв., за август -1008 лв., и за септември – 1064 лева

http://BNews.bg


image0 (9K)