Чешките медии за секретните „листчета“ на Бабиш до Борисов

Според предлаганата финансова схема държавната банка на България (ББР) трябва да рефинансира заема, който фирма ЧЕЗ е взела от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

[ad id=“225664″]

В деловодството на Народното събрание няма никаква секретна информация за сделката с ЧЕЗ, възмутиха се социалистите Жельо Бойчев и Таско Ерменков. Червената парламентарна група отишла в секретната секция, за да се запознае с важната информация около горещия скандал, дошла от Чехия, но останала разочарована.

Тайните, предоставени от чешкия премиер Бабиш на българския му колега Борисов,

за които вчера информира премиерът, се оказали волен преразказ на написаното в чешките медии, твърдят прочели „секретния“ текст.

[ad id=“236993″]

Пламъците на скандала около финансирането на сделката разпали лично премиерът Бойко Борисов. На извънреден брифинг в кулоарите на Народното събрание във вторник следобед той заяви: „Настоях, тъй като ние няма как да знаем какво се е случило в Чехия, да получа тази информация, която я има в тяхното министерство и която той (чешкия премиер) е проверил. В момента, след като я получих, сме я предали на г-жа Караянчева да я заведе в секретното деловодство на парламента.“

[ad id=“236999″]

Жельо Бойчев обаче твърди друго:

„Беше ни предоставен един хвърчащ лист, без никакъв подпис, без никакъв печат

с информация, която няма никакво основание да бъде класифицирана!“ На едната страница на листа има таблица с финансовите институции, които ще финансират сделката, публикувана в „Лидове новини”, а на обратната страна – описание на банките.

Чешките медии вече посочиха банките, които са гарантирали сделката. Според официоза в. „Лидове новини” (собственост на премиера Бабиш) част от средствата – 260 млн. евро, или 6,5 млрд. крони, според документи до борда на ЧЕЗ, са обещани от две частни банки – „Уникредит Булбанк“ (180 млн. евро) и Първа инвестиционна банка (80 млн. евро). „Лидове новини“ всъщност разкрива каква информация е представила ръководената от Гинка Върбакова фирма „Инерком“ пред централата на ЧЕЗ в Прага.

[ad id=“237001″]

В материалите се споменава и Българската банка за развитие (ББР). Според предлаганата финансова схема държавната банка на

България трябва да рефинансира заема, който фирма ЧЕЗ е взела

от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това е именно съдържанието на „секретната“ информация, защото след като излезе от деловодството, зам.-председателят на ПГ на БСП заяви: „Настояваме Българската банка за развитие да присъства на заседанието на Комисията по енергетика и да обясни защо излъга, че няма отношение към сделката с ЧЕЗ!“ И направи извода, че „след като Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че и

правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова.“

Още през януари медиите в Прага алармираха, че не е ясно с какви пари „Инерком“ иска да купи бизнеса на ЧЕЗ в България. И прогнозираха, че това ще бъде една от темите за разговор между българския и чешкия премиер. Това написа същото издание „Лидове новини“.

Бабиш и Борисов наистина разговаряха очи в очи – на 22 януари,

когато чешкият премиер, въпреки проблемите си у дома (ръководеното от него правителство предишните дни бе получило вот на недоверие от парламента), дойде на визита в София.

[ad id=“238430″]

Пред медиите в София тогава те не споменаха за сделката с ЧЕЗ, предпочетоха да критикуват Дъблинското споразумение. Но в чешките медии излезе информацията за ЧЕЗ.


image0 (9K)