Шанс да получат професия безплатно за безработни в Стара Загора

Българо-германския център за професионално обучение в Стара Загора има 26-годишна история по различни образователни програми, нова квалификация са придобили около 18 000 българи.

Агенцията по заетостта дава шанс за преквалификация на незаети лица. Придобиването на нова професия ще е безплатно за тях, научи ЗАРАТА. Финансирането се поема от бюджета, а курсовете ще се провеждат в четирите центъра на държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ в Стара Загора, Смолян, Пазарджик и Плевен.

Подборът на бъдещите курсисти ще се прави от Бюрата по труда. Желаещите да се включат трябва да се свържат с трудовия си посредник. Задължително изискване е те да имат навършени 16 години, каза Върбан Танев, директор на Центъра в Стара Загора.

Първите обучителни програми се очаква да започнат през март, ако се съберат достатъчен брой кандидати. Средната продължителност на курсовете ще бъде между 2 и 6 месеца в зависимост от степента на квалификация, която се придобива. За участниците е предвидена дневна стипенция от 10 лева. За тях е осигурено безплатно общежитие с включена закуска, ако са от други населени места. Друго условие е да имат навършени 16 години.

Българо-германският център в Стара Загора е специализиран в технологичното направление, но се извършват побучения по икономически професии, както и в областта на хранително-вкусовата индустрия и туризма, обясни още Танев.

Ето и какви професии могат да придобият първите курсисти, чето обучение стартира през март

– електротехник, специалност „Електрически инсталации“;

– графичен дизайнер, специалност „Графичен дизайн“;

– готвеч, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“,

– монтажник на ВиК мрежи, специалност „Вътрешни водоснабдителни ВиК мрежи“;

– оператор на компютър със специалност „Текстообработване“;

– оперативен счетоводител със специалност „Оперативно счетоводство“,

– офис-секретар, специалност „Административно обслужване“;

– техник на транспортна техника, специалност „Автомобилна мехатроника“. Това е една много модерна в момента специалност, която много се цени и в България, и навън, поясни Върбан Танев.

В сферата на възпитанието на деца правим обучение за помощник-възпитатели. Интерес за млади жени представлява обучението по маникюр, педикюр и ноктопластика. Традиционно правим обучение и по заваряване. Става дума за периода от 1 март до 27-28 март. Само някои от обученията – за автомобилна мехатроника и помощни-възпитатели ще стартират в началото н април. Всичко друго е предвидено за март, уточни шефът на Българо-германския център за професионално обучение в Стара Загора.

Всички, регистрирани като безработни, имат право да участват в тези обучения – независимо дали са от Стара Загора или от останалите центрове. Съответното безработно лице, ако желае да се включи в даденото обучение, трябва да попълне заявление при трудовия си посредник за участие в желания курс.

Образователните програми по принцип са съобразени със спецификите на районите. За Стара Загора и региона има известна специфика, но пък  ние не готвим хора само за Старозагорския регион, а за цялата страна, подчерта Танев пред Радио Стара Загора.

 

 


image0 (9K)