Шахматистката Надя Тончева, която достигна най-добрите в Европа

Шахматистката Надя Тончева, която достигна най-добрите в Европа

В петък сутринта 17-годишната шахматистка Надя Тончева се върна обратно в България след 12-дневното европейско първенство за жени в Петровац, Черна гора. У дома тя се прибра с най-големия успех в състезателната си кариера до момента – девето място в крайното класиране сред общо 136 играчи.

Когато научава, че е попаднала в топ 10 на първенството, Надя не може да повярва. „Турнирът от самото начало тръгна добре и просто се опитах да играя на равномерно ниво през цялото време“, казва шахматистката пред Свободна Европа. „Получи се изненадващо добре, изобщо не очаквах да вляза в топ 10.“

С шест победи и три ремита Надя успява да натрупа резултат, който покрива нормата за гросмайстори при жените. Постижението ѝ дава и право на участие в Световната купа по шахмат за жени, която ще се проведе в Баку в края на юли тази година. Това състезание е пътят към световната титла в женския шахмат.

За Надя този път обхваща по-голямата част от съзнателния ѝ живот. „Бях на седем, когато баща ми ме научи да местя фигурите на шахматната дъска. Така се зарибих по играта“, казва тя.


Интересът бързо отвежда Надя до първите ѝ турнири. „Започнах още на осем, тогава станах държавна шампионка. После отидох на световно и оттам нататък започнах да се занимавам все по-професионално.“

Най-интригуваща за Надя в спорта е възможността да използва най-различни стратегии, за да надвие съперника си. С тях шахматистката се запознава най-често от книгите. „Има много шахматни книги със задачи и анализи. Извън това работя и с моя треньор по Скайп, където заедно разглеждаме различни позиции“, казва тя.

Този начин на подготовка за състезанията може да звучи като самотно занимание, но всъщност шахматът среща Надя с много от най-близките ѝ приятели. Освен това през годините тя се радва на подкрепата на семейството си и на шахматния клуб „Левски“, от който е част.

Сега идолът на Надя от световния шахмат е рускинята Валентина Гунина, с която българската шахматистка е имала възможността да играе на първенството в Черна гора. Гунина е трикратна европейска шампионка и петкратна шампионка на Русия. Партията ѝ с Надя е завършила с реми и е била изключително мотивираща за състезателката от „Левски“.

Надя отбелязва, че макар в глобален план жените в шаха да са доста по-малко от мъжете, България се радва на много състезателки в този спорт, които постигат големи успехи.

Шахматистката не си поставя твърде високи очаквания и цели за предстоящата Световна купа в Баку – „каквото стане“, казва тя.

В момента Надя е ученичка в 11. клас на самостоятелно обучение, за да има достатъчно време да се подготвя за състезанията. Профилът ѝ в гимназията е „Биология и химия“, затова и след като завърши, тя планира да следва специалност с такава насока.

Спортът обаче остава неразривна част от ежедневието ѝ. Освен с шахмат, Надя обича да се занимава и с други спортове – например с тенис на маса.

Ако може да се обърне към момичетата, които тепърва навлизат в света на шаха, Надя би ги посъветвала да не се отказват. „Вижте мен – миналата година завърших европейското първенство с четири загуби и бях много отчаяна. Но тази година се получи супер добре. Затова не се отказвам и продължавам напред“, казва състезателката.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)