Първият учебен ден в VI ОУ „Св. Никола“ в Стара Загора

Шест паралелки първокласници прекрачиха прага на VI ОУ „Св. Никола“ в Стара Загора

С пъстро тържество започна новата учебна 2016-17 година в старозагорското основно училище „Св. Никола“. Стотици деца, родители и учители се събраха в двора му тази сутрин за първия звънец.

Специални гости на празника бяха ресорният зам.-кмет на община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов, деканът на Педагогическия факултет на Тракийския университет проф. Петър Петров, началникът на Регионалния инспекторат по образование Татяна Димитрова, представители на различни държавни и общински институции, както и баскетболисти от отборът на „Берое“.

„Днес е един истински и безкраен празник за всички ученици, родители и учители – на добър час! Виждам и се радвам на ентусиазма, с който прекрачвате днес прага на училището – нека е успешна новата учебна година. Изпълнена със знания и веселие!“, каза зам.-кметът Иванка Сотирова по време на тържеството в VI ОУ. „Вашето училище е емблема за добра и успешна работа в образователния процес не само в Стара Загора, но и в страната. Тази традиция съм сигурна, че ще продължи“, подчерта зам.-кметът. „Уважаеми родители, България има една много важна кауза – повишаване на образоваността на всички граждани, за да имаме по-добър живот. По този път трябва да вървим заедно. Не случайно, в програмата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров – образованието е приоритет, защото само по този начин бихме могли да постигнем по-добри резултати“, подчерта тя.

„Навръх 175-годишнината от създаването на нашето училище Ви приветствам с откриването на новата учебна година!“, каза директорът на VI ОУ Дарина Гайдарова. „Светиниколци, помнете и уважавайте историята на нашето училище, част от нея сте! Гордейте се, че сте наследници на училия в „Св. Никола“ Апостол на Свободата – Васил Левски. Гордейте се, че носите частица от онзи несломим български дух. Носете с гордост името на нашето училище – пазете го и създавайте своето бъдеще. Скъпи първокласници, днес прекрачвате за първи път прага на българското училище – вярвайте в себе си, не губете светлия детски смях, поглеждайки света на по-големите. Учете и трупайте знания, надграждайки това, което сме постигнали ние – вашите майки, бащи, баби , дядовци и всички учители!“, каза още директорът на старозагорското училище.

Председателят на Общинския съвет Емил Христов бе гост и на откриването на новата учебна година в Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“.
„Благодаря на всички онези, които ни даряват с част от себе си – учителите, апостолите на образованието! Не се променяйте, бъдете все така всеотдайни!“, каза Емил Христов по време на официалното тържество в двора на старозагорската гимназия. „Училището не е само изпити и уроци, тук има много добри и полезни неща – вземете ги, учейки и се забавлявайте! Уважавайте своите преподаватели – те го заслужават! На добър час!“. С тези думи Христов се обърна към учениците, които ще добиват знания през 2016-17 година в ПГОХ.

„Един от най-вълнуващите дни за българското училище настъпи! Празник – символ на почитта на българина към знанието. Вървете напред!“ , приветства децата директорът на гимназията Зина Камбурова. 434 са учениците, които тази година прекрачват прага на професионалното училище в Стара Загора.

Гости на тържеството бяха още Иван Михалев, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Стара Загора, представители на различни институции, както и десетки бивши и настоящи преподаватели.


image0 (9K)